Svet 1.2.2021 5:00

V muzeju Prado marca razstava Strasti v mitologiji

Madrid, 1. februarja - V madridskem muzeju Prado za marec napovedujejo razstavo Strasti v mitologiji, ki bo združila slike z mitološkimi prizori na temo ljubezni in poželenja. Poleg tega bodo v muzeju letos preuredili zbirko evropskega slikarstva 18. stoletja in uredili novo galerijo, kjer bodo predstavili zgodovino muzeja, piše spletni portal Art Daily.

Španija, Madrid. Madridski muzej Prado. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Španija, Madrid.
Madridski muzej Prado.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstava Strasti v mitologij bo na ogled od 2. marca do 4. julija in bo združila 29 slik; 16 jih bo iz zbirke muzeja Prado, 13 si jih bodo izposodili. Prikazovale bodo mitološke prizore na temo ljubezni in poželenja, ki so jih navdihnili mojstri literature klasične antike, od Homerja pa do Evripida, Platona, Ovida in drugih.

Slike, predstavljene na razstavi s podnaslovom Tizian, Veronese, Allori, Rubens, Ribera, Poussin, Van Dyck, Velazquez, so ustvarili nekateri najvidnejši slikarji v zgodovini evropske umetnosti. Kot posebnost razstave v muzeju izpostavljajo, da bo prvič po 16. stoletju ponovno združenih šest slik, ki jih je Tizian naslikal za Filipa II. med letoma 1553 in 1562 in so znane pod naslovom poesie. Slike sodijo med umetnikova najpomembnejša dela ne le zaradi svoje umetniške kakovosti, ampak tudi zaradi načina, kako je Tizian v likovni jezik prelil literarne zgodbe.

Razstavo v muzeju Prado pripravljajo v sodelovanju z londonsko Nacionalno galerijo, Nacionalno galerijo Škotske v Edinburghu in z Muzejem Isabella Stewart Gardner v Bostonu.

Poleg tega bodo preuredili zbirko evropskega slikarstva 18. stoletja ter na nov način predstavili zbirko umetnosti 19. stoletja. Uredili pa bodo tudi novo galerijo, posvečeno zgodovini muzeja. Na razstavi bodo obiskovalcem predstavili gradnjo muzejske stavbe in njen razvoj, načine predstavitve umetniških del v preteklosti, posvečala pa se bo tudi podobi muzeja v javnosti. Poleg tega bodo odprli kiparsko Jonsko galerijo, kjer bo predstavljenih 51 del klasičnega kiparstva, ki doslej niso bila na ogled javnosti.