Svet 28.1.2021 6:00

Začenja se filmski festival Sundance

Los Angeles, 28. januarja - V pretežno spletni izdaji se danes začenja filmski festival Sundance, v sklopu katerega bodo do 3. februarja prikazali 72 filmov. Letošnja izdaja bo posebna, saj bo Sundance prvi večji festival, ki bo v štirih tekmovalnih programih predstavil filme, nastale med, pa tudi o pandemiji covida-19.

ZDA, Salt Lake City. Filmski festival Sundance v Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Salt Lake City.
Filmski festival Sundance v Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Filmski festival Sundance, ki ima sicer domicil v Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah, bo ponudil večinoma virtualne dogodke, načrtovanih pa je tudi nekaj drive-in projekcij v Los Angelesu in dogodkov na drugih prizoriščih po državi, a le, če bo to mogoče glede na epidemiološko situacijo.

Letošnja izdaja festivala, ki ga je leta 1985 ustanovil Robert Redford in je namenjen neodvisnemu filmu, bo sicer v primerjavi s predhodnimi okrnjena. Običajno namreč Sundance traja 11 dni, letos pa bodo program prikazali v sedmih dneh, namesto običajnih 120 filmov pa jih bo na sporedu 72.

Kljub vsemu so organizatorji pripravili štiri tekmovalne program, ter običajne sekcije, med njimi Premiere in V žarišču.

Programska direktorice festivala Kim Yutani je ob lanski razgrnitvi programa priznala, da ob začetku zbiranja prijav za aktualno izdajo Sundancea ni vedela, kakšen bo zaradi pandemije odziv filmarjev. Dejala je, da so večino del poslali šele sredi septembra, skupno pa so prejeli več kot 3500 celovečercev.

Več kot polovico filmov v programu sicer prestavljajo prvenci. Te med drugim podpisujejo Robin Wright, ki na Sundance prihaja s filmom Land, Rebecca Hall bo predstavila prvenec Passing, Jerrod Carmichael prvi film On the Count of Three, glasbenik Questlove pa film Summer of Soul.

Med filmi, ki bodo na ogled, je tudi dokumentarec Life in a Day 2020 (Življenje v dnevu 2020), ki ga je produciral Ridley Scott in režiral Kevin Macdonald. Gre za nadaljevanje dokumentarnega filma iz leta 2011 Življenje v dnevu, ki ga je prav tako produciral Scott.

Prikazali bodo tudi filma In the Earth, grozljivko o virusu, ki jo je 15 dneh v avgustu posnel Ben Wheatley, in dokumentarni film In the Same Breath režiserke Nanfu Wang, ki raziskuje prizadevanja kitajske vlade v Wuhanu ob izbruhu epidemije. Na sporedu pa bo tudi zadnji film oktobra lani preminulega Jamesa Redforda z naslovom Amy Tan: Unintended Memoir.

Kot je že decembra poročala nemška tiskovna agencija dpa, natanko polovico filmov festivala Sundance 2021 podpisujejo režiserke, 51 odstotkih filmov pa so režirali nebelopolti režiserji oziroma režiserke.

Nagrade v več kategorijah bodo razglasili na spletni podelitvi 2. februarja, piše na festivalski spletni strani.