Slovenija 27.1.2021 15:49

RŠ: Nov predlog študentskega proračuna za radio predvideva 64.000 evrov

Ljubljana, 27. januarja - Nov predlog proračuna Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) za leto 2021, ki ga bo študentski zbor obravnaval v četrtek, za Radio Študent (RŠ) predvideva 64.000 evrov za redno delovanje, so sporočili z RŠ. Kot so dodali, gre za približno polovico minimalnega zneska, ki bi bil potreben, da bi RŠ ohranil sedanji obseg delovanja.

Ljubljana. Prostori Radia Študent. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Prostori Radia Študent.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Predvideni znesek je približno polovica od minimalnih 120.000 evrov, ki bi bili potrebni, da bi radio ohranil sedanji obseg delovanja, produkcijo civilnodružbenih, kulturnih in izobraževalnih projektov ter v povprečju 17 ur živega študentskega programa posebnega pomena v študentskem in občem javnem interesu na dan, ki ga soustvarja več kot 200 honorarnih sodelavk in sodelavcev, sta v izjavi za javnost zapisala uprava in uredništvo RŠ.

V primeru razpolovljenega financiranja bi se obseg dejavnosti na RŠ v tekočem letu prepolovil, to pa bi pomenilo zmanjšano sposobnost za črpanje projektnih sredstev, ki omogočajo v povprečju od 60- do 80-odstotno sofinanciranje. Zato so sredstva ustanovitelja predpogoj za prijavo številnih domačih in mednarodnih projektov in tudi uspešno črpanje sredstev iz njih, navaja izjava.

Uprava in uredništvo RŠ ocenjujeta tudi, da bi to prepolovilo izvedbo rednega programa in programa izobraževanj, v okviru katerih na radiu že desetletja brezplačno izobražujejo špikerske, novinarske, tehnične in druge medijske kadre. Poleg tega bi bilo ogroženo črpanje največjega obsega sredstev za medijske vsebine pri ministrstvu za kulturo, ki je osrednji medijski razpis v državi.

Okleščena bi bila tudi izvedba številnih drugih domačih in mednarodnih projektov, kot so Klubski maraton, mednarodni festival založništva Tresk in program nekomercialne glasbene izmenjave s številnimi evropskimi radijskimi postajami v okviru programa Ustvarjalna Evropa, piše v izjavi.

Če je ŠOU s prvim finančnim načrtom, ki sicer ni bil sprejet, predvidel ničelno financiranje RŠ in s tem po mnenju vodstva RŠ izničenje in odprodajo radia, se je zdaj "vrnil k stari taktiki". Po oceni vodstva RŠ to vodi k finančnemu izčrpavanju oziroma postopnemu nižanju ustanoviteljskih sredstev za radio in za zagotavljanje študentskega javnega interesa. Kot so zapisali za primerjavo, je za administrativne stroške in plače zaposlenih na ŠOU predvidenih 257.000 evrov.

Predsedstvo ŠOU in študentski zbor so pozvali k ponovnemu premisleku glede študentskega javnega denarja.

Spletna seja študentskega zbora bo po podatkih RŠ v četrtek. Ker bo tokrat brez video prenosa v živo, so vodstvo ŠOU pozvali še, naj jo odpre "za študentsko in širšo javnost", ker je to po njihovi oceni "prvi korak k večji demokratičnosti in povrnitvi zaupanja javnosti v študentsko organiziranje pod okriljem ŠOU".

Predsednik ŠOU Klemen Petek je povedal, da se predvideni znesek med prvim in drugim branjem finančnega načrta lahko še spremeni. Po njegovih besedah možnost povišanja obstaja, čeprav se mu zdi skoraj nemogoče, da bi se vrnili na 120.000 evrov. "Ne morem pa komentirati vnaprej, kakšna bo končna številka, ker je to zdaj prvo branje. Med prvim in drugim branjem poteka neko obdobje, ko upam, da bomo našli neko skupno rešitev."

Po njegovih besedah se je treba zavedati, da so v primerjavi z letom 2019 izgubili 1,5 milijona evrov sredstev. "V proračunu leta 2019 smo imeli 4,4 milijona sredstev, potem je bilo leta 2020 do marca podobno, nato pa smo šli v rebalans na 3,6 milijona evrov in upali, da nam bo zakon o urejanju javnih financ iz leta 2011 to letos povrnil, a ga je vlada ukinila. Biti moramo realni in povedati, da so se znižale vse postavke. Verjamem, da je radiu težko delovati s toliko manj sredstev, ampak varčevati moramo povsod, ne samo pri njih. Vsem nam je težko delovati, in to ne zaradi naših odločitev, ampak odločitev vlade in državnega zbora o znižanju financiranja," je dejal.

Kot je dodal, seja ne bo v spletnem prenosu v živo, bo pa sicer odprta za do 300 ljudi, kolikor jih omogoča platforma Zoom.