Slovenija 29.1.2021 8:00

Spletni koncert Orkestra SF z deloma Richarda Straussa

Ljubljana, 29. januarja - Slovenska filharmonija (SF) danes ob 19.30 vabi k ogledu spletnega koncerta z naslovom Preobrazbe. Na koncertu, ki bo dostopen na spletni strani SF, bo Orkester SF pod taktirko dirigenta Philippa von Steinaeckerja poustvaril Metamorfoze in Sonatino št. 1 v F-duru nemškega skladatelja in dirigenta Richarda Straussa.

Ljubljana. Slovenska filharmonija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska filharmonija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Koncert je bil posnet v Dvorani Marjana Kozine v režiji Primoža Zevnika. Posveča se skladateljevi pozni ustvarjalnosti v prelomnem zgodovinskem času.

Metamorfoze je Strauss napisal za 23 godal proti koncu druge svetovne vojne, prvič pa so bile izvedene 25. januarja 1946. Skladateljev zapis v partituri In memoriam! in glasbeni citati, ki jih je vnesel v skladbo iz kompozicij drugih skladateljev, kot je motiv iz drugega stavka (Pogrebni marš) Beethovnove Eroice, je mogoče razumeti tudi kot tožbo nad vojnimi grozodejstvi, ki so se dogajala med drugo svetovno vojno, so zapisali pri SF.

Sonatina št. 1 v F-duru je le nekoliko starejše delo kot Metamorfoze, saj je nastajalo med februarjem in julijem 1943, prinaša pa tudi povsem drugačno barvo in zvok. Strauss je zanjo namreč predvidel okrepljeno zasedbo pihal: dve flavti, dve oboi, dva fagota, kontrafagot in štiri rogove ter tri klarinete, basetni rog in bas klarinet.