Slovenija 28.1.2021 14:25

Tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo zoper nekdanjega ministra Prešička

Ljubljana, 28. januarja - Državno tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo glede domnevnih kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja in šikaniranja na delovnem mestu, ki sta bremenili nekdanjega ministra za kulturo Dejana Prešička iz vrst SD v času vlade Marjana Šarca, so danes sporočili iz SD. Odločitev tožilstva je Prešiček v sredo sporočil na družbenih omrežjih.

Ljubljana. Nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je zapisal Prešiček, je odločitev potrdila njegovo prepričanje, da v času vodenja ministrstva ni storil ničesar kaznivega.

"Dela sem se lotil s prepričanjem, da moramo izboljšati položaj umetnikov in ustvarjalcev. Mogoče naivno, mogoče sem bil prepričan, da je pomemben rezultat, a ves čas sem se zavedal, da imam veliko odgovornost do slovenske kulture," je zapisal.

Kot je dodal, je bila policijska preiskava temeljita: "Preiskovalci so opravili pogovore z vrsto ljudmi, posebej s številnimi zaposlenimi na ministrstvu. Skušali so ugotoviti, ali sem res metal ključe, šikaniral zaposlene, prevažal instrumente in bil celo odgovoren za tragičen samomor."

Na okrožnem državnem tožilstvu so za STA pojasnili, da so ovadbo, ki so jo prejeli s Policijske uprave Ljubljana, zavrgli 18. januarja. V tej zadevi je bila vložena zoper dve osebi: zoper eno zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in šikaniranja na delovnem mestu ter zoper drugo zaradi šikaniranja na delovnem mestu.

Prešiček je sicer kot minister po dobrih štirih mesecih dela odstopil januarja 2019. Svoj odstop je ponudil po tem, ko je bil tarča obtožb o šikaniranju na delovnem mestu, nanj pa so leteli tudi očitki o zlorabi položaja, ker je službeni avto uporabljal v zasebne namene za prevažanje glasbenih inštrumentov z ministrstva na glasbeni konservatorij. Slednje je priznal, medtem ko je šikaniranje podrejenih zanikal.