Slovenija 29.1.2021 11:59

Finančni načrt ŠOU za RŠ še naprej predvideva 64.000 evrov

Ljubljana, 29. januarja - Finančni načrt Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) za leto 2021, ki ga je v četrtek obravnaval študentski zbor, za Radio Študent (RŠ) ohranja predvidenih 64.000 evrov. Vodstvu RŠ se znesek zdi prenizek za normalno delovanje, vodstvo ŠOU pa je namignilo, da se do drugega branja, ki bo v roku dveh tednov, lahko še kaj spremeni.

Ljubljana. Prostori Radia Študent. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Prostori Radia Študent.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Potem ko je prvi finančni načrt ŠOU predvidel ničelno financiranje RŠ, so z novim načrtom, o katerem je študentski zbor razpravljal v četrtek, na tej postavki zapisali 64.000 evrov. Direktorica RŠ Ana Kandare je ponovno poudarila, da bo znesek, če bo pri tem ostalo, radikalno oklestil njihove dejavnosti, tako pri rednem programu kot programu izobraževanj, ogrozil črpanje sredstev za medijske vsebine pri ministrstvu za kulturo ter oklestil izvedbo domačih in mednarodnih projektov.

Po njenih besedah so viri ŠOU kot ustanovitelja leta 2012 predstavljali 47 odstotkov prihodkov RŠ oziroma 230.000 evrov, lani pa le še 22 odstotkov oziroma 120.000 evrov. Sposobnost nadomeščanja nenehno padajoče podpore ŠOU pa se ji ne zdi neskončna, ampak bi se po njeni oceni znesek moral ustaviti na ravni lanskega leta. To se ji zdi predpogoj za uspešno črpanje sredstev iz lokalnih, nacionalnih in evropskih projektov, ki znašajo 60 odstotkov vseh prihodkov RŠ.

Ano Kandare ob predlagani vsoti čudi najmanj dvoje: da je ŠOU po obsegu financiranja postavil RŠ v slabši položaj od drugih zavodov znotraj družine ŠOU, čeprav je bilo pred desetletjem drugače, in da sredstva od koncesijskih dajatev, s katerimi ŠOU te zavode financira, ostajajo na približno enaki ravni kot lani. Ob tem se nadeja, da bodo najožji sodelavci na ŠOU držali zavezo po znižanju sredstev za svoje delo, ki znaša skupno 280.000 evrov, in iz tega vira našli sredstva za ohranitev RŠ. Do četrtkovega branja načrta se sicer ta "popravek" po njenih besedah ni zgodil.

Odločitev za prepolovljeno financiranje RŠ se Ani Kandare zdi "povsem arbitrarno, neutemeljeno in kaže na načrtno uničevanje RŠ s strani vodstva ŠOU". Ob tem je napovedala, bodo za dan kulture organizirali javno tribuno glede trenutne krize in prihodnosti študentskega organiziranja. Z njo želijo dati besedo o smiselnosti organiziranja pod okriljem ŠOU "tudi tistim študentom, ki niso prišli v javno sfero razprav".

Predsednik ŠOU Klemen Petek je ponovil, da se predvideni znesek za RŠ med prvim in drugim branjem načrta lahko še spremeni: "Vse bo odvisno od sodelovanja RŠ." Ponovil je tudi, da so se znižale vse postavke in da je treba varčevati povsod, ne samo pri RŠ. Glede manevrskega prostora pa je dodal, da so rezali vse, kar je bilo možno.