Svet 30.1.2021 5:00

Na Netflixu drama o izjemnem odkritju v Suffolku z Ralphom Fiennesom in Carey Mulligan

Sacramento, 30. januarja - Netflix je začel predvajati dramo The Dig o odkritju izjemnih zgodovinskih artefaktov v britanskem Suffolku v 30. letih prejšnjega stoletja. Arheologa je odigral Ralph Fiennes, ob njem je zaigrala Carey Mulligan, je poročal britanski BBC.

Nemčija, Berlin. Ameriški ponudnik videa na zahtevo Netflix. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Berlin.
Ameriški ponudnik videa na zahtevo Netflix.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Tako kot drzni pustolovec Indiana Jones tudi arheolog, ki ga je v svojem novem filmu upodobil Fiennes, nosi pokrivalo, izkoplje relikvije in se včasih znajde v življenjsko ogroženih situacijah. Tu pa se podobnosti med filmoma po pisanju BBC končajo.

Skromni ljubiteljski arheolog Basil Brown, ki ga je Fiennes upodobil, je bil namreč resničen človek. Prav tako resnična je bila anglosaška pokopališka ladja, ki jo je pomagal izkopati pri Sutton Hooju, in ki je ena najpomembnejših zgodovinskih najdb, ki so jih kdajkoli našli na Britanskem otočju.

To presenetljivo odkritje je bilo podlaga za zgodovinsko dramo The Dig, v kateri se pod drobnogledom znajde zgodovina sama. Na podlagi romana Johna Prestona iz leta 2007 govori o odkrivanju preteklosti v času, ko sta se Anglija in svet soočila z negotovo prihodnostjo.

"Mislim, da je zanimivo in morda srečno, da je film izšel, ko smo zaradi covida-19 v drugem času negotovosti," je povedal Fiennes. "Upam, da bodo ljudje iz njega prejeli pozitivno sporočilo o tem, kaj lahko dosežemo s skupnimi prizadevanji in odločnostjo," je dodal 58-letni britanski igralec, znan iz vojne drame Angleški pacient.

Ladjo Sutton Hoo, za katero domnevajo, da je bila zadnje počivališče kralja Raedwalda, anglosaškega vladarja iz 7. stoletja v Vzhodni Angliji, so odkrili leta 1939, potem ko je Edith Pretty poklicala Browna, da razišče vrsto skrivnostnih gomil na njenem posestvu.

Edith Pretty bi v filmu morala odigrati 53-letna avstralska igralka Nicole Kidman. Ker pa se je projektu odpovedala, jo je režiser Simon Stone nadomestil s 35-letno britansko igralko Carey Mulligan. Stone je sicer po pisanju BBC priznal, da se nikoli ni preveč zanimal za arheologijo.