Svet 1.2.2021 11:13

Film Oče s tržaškega festivala z dvema nagradama

Trst, 1. februarja - Slovenska manjšinska koprodukcija Oče Srdana Golubovića je na Tržaškem filmskem festivalu, ki je letos potekal virtualno, prejela nagrado občinstva za najboljši igrani celovečerni film in nagrado CEI (Central European Initiative). Oče je bil nagrajen kot film, ki najbolje predstavi resničnost vsakdana in medkulturni dialog.

Ljubljana. Prizor iz filma Oče. Foto: Arhiv Slovenskega filmskega centra (SFC)

Ljubljana.
Prizor iz filma Oče.
Foto: Arhiv Slovenskega filmskega centra (SFC)

Srbsko-francosko-nemško-hrvaško-slovensko-bosanska koprodukcija je bila uvrščena med 12 filmov tekmovalnega programa festivala, ki je v 32. izdaji potekal med 21. in 30. januarjem, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Oče je, kot so spomnili v SFC, svetovno premiero doživel na lanskem Berlinalu, kjer je prav tako osvojil dve nagradi: nagrado občinstva in nagrado ekumenske žirije. Filmska zgodba govori o očetu, ki se v iskanju pravice do vzgajanja svojih otrok peš odpravi na dolgo pot čez Srbijo, da bi svojo pritožbo vložil neposredno pri državnem ministrstvu v Beogradu. Scenarij za koprodukcijo - slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo - sta napisala Srdan Golubović in Ognjen Sviličić. V glavnih vlogah nastopajo Goran Bogdan, Boris Isaković, Milica Janevski, Nada Šargin, Muharem Hamzić in Ajla Šantić.

V sklopu tržaškega festivala je potekalo tudi 11. koprodukcijsko srečanje When East Meets West. Znotraj sekcije Last Stop Trieste, ki je namenjena dokumentarnim filmom v fazi montaže, so nagradili dokumentarni film Odpuščanje, prvenec scenaristke in režiserke Marije Zidar. Filmu, ki je prejel nagrado First Hand Fund Award, je po oceni žirije "uspelo prepričljivo prikazati pretresljive podobe, pogumno odkrivati neraziskane poti, postaviti mučna vprašanja in zavrniti preproste odgovore nanje ter občinstvu predstaviti zadovoljstvo odpuščanja v pravem pomenu besede". Film nastaja v koprodukciji Slovenije, (Vertigo in RTV Slovenija), Kosova (Dera Film), Srbije (Film House Baš Čelik) in Črne gore (Seagull Entertainment).

Na festivalu se je v tekmovalni program kratkih filmov uvrstil tudi kratki igrani film Delčki scenarista in režiserja Arona Horvatha, ki ga je za hišo A Atalanta producirala Barbara Daljavec. V program Art&Sound pa se je uvrstil celovečerni dokumentarno-igrani film Antigona - kako si upamo! režiserja Janija Severja, ki je nastal pod okriljem produkcijske hiše Sever & Sever. V sklopu delavnice First Cut Lab, ki je namenjena celovečernim filmov v fazi montaže, je bil med osmimi projekti izbran celovečerni igrani film Orkester scenarista in režiserja Matevža Luzarja. Producentka filma je Petra Vidmar iz produkcijske hiše Gustav Film, so še sporočili iz SFC.