Svet 1.2.2021 10:16

Umrl je akademski slikar Drago Hrvacki

Ljubljana, 1. februarja - V 86. letu starosti je v petek umrl akademski slikar Drago Hrvacki. V spominu bo ostal zlasti po sodelovanju v slovenski umetniški skupini Neokonstruktivisti, doslednem ustvarjanju v slogu geometrične abstrakcije ter zavzetem pedagoškem delu, piše spletni portal MMC RTV Slovenija.

Hrvacki se je rodil leta 1936 v Ljubljani, kjer je na Akademiji za likovno umetnost študiral slikarstvo in grafiko. Diplomiral je leta 1964 in se pozneje študijsko izpopolnjeval v Italiji. Deloval je kot profesor likovne vzgoje na več osnovnih in srednjih šolah ter v Pionirskem domu - Centru za kulturo mladih v Ljubljani ter del ustvarjalnega obdobja kot svobodni umetnik. Živel in ustvarjal je v Ljubljani in v Vinicah pri Novi Štifti na Dolenjskem.

V zgodnjem obdobju je bil član slovenske skupine Neokonstruktivisti, s katero se je prvič predstavil konec 60. let minulega stoletja; leta 1969 so na razstavi v ljubljanski Mestni galeriji sodelovali člani Neokonstruktivistov Dragica Čadež, Tone Lapajne, Dušan Tršar in Hrvacki. Pozneje so se jim pridružili še nekateri drugi vidni likovni ustvarjalci, skupina pa se je zadnjič predstavila leta 1972.

Po pisanju spletnega portala je Hrvacki deloval še v skupini Barva ter se predstavil na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Odmevna je bila tudi razstava Skupina Neokonstruktivisti: 1968-1972 v ljubljanski Mestni galeriji leta 1993, ki je prinesla pregled delovanja skupine v poznih 60. in zgodnjih 70. letih minulega stoletja.

Njegova dela se danes nahajajo v več zasebnih in javnih zbirkah, tudi v stalni zbirki Moderne galerije.

V zadnjem obdobju se je s svojimi likovnimi deli ob Ljubljani predstavljal tudi v lokalnem okolju na Dolenjskem. Vse do smrti je razvijal in variiral značilen minimalističen izraz geometrične abstrakcije v slikarstvu, grafiki, objektih, notranjem in grafičnem oblikovanju.

Ob umetnikovi smrti je likovni kritik Aleksander Bassin, ki je bil osrednji spremljevalec in poznavalec njegovega dela, zapisal, da sodi Hrvacki med najznačilnejše in v določenem smislu tudi soustanovitelje skupine Neokonstruktivisti, ki je nastopala v domačem in širšem prostoru v letih 1968 do 1972. Hrvacki pa je že v letu 1967 samostojno posegel v oblikovanje fenomenološke strukture objekta, še piše MMC RTV Slovenija.