Slovenija 3.2.2021 7:00

Na obletnico Vodnikovega rojstva tokrat spletno dogajanje

Ljubljana, 3. februarja - V šišenski Vodnikovi domačiji bodo danes s spletnim dogajanjem obeležili 263. obletnico rojstva slovenskega razsvetljenca Valentina Vodnika (1758-1819). Tokratno Vodnikovanje bosta zaznamovala video predstavitev Vodnikovih rokopisov, posnetek predstave Ljubljanski vodnik našel Vodnika in pa odkrivanje Vodnikove Ljubljane.

Ljubljana. Vodnikova domačija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vodnikova domačija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V časih, ko so ljudje vezani na domove, so v hiši branja pisanja in pripovedovanja Vodnikova domačija, s katero upravlja zavod Divja misel, za letošnje Vodnikovanje pripravili posebno gradivo, s pomočjo katerega se lahko tako odrasli kot otroci odpravijo na raziskovanje Vodnikove Ljubljane.

Med potjo, podprto s kratkimi videopozdravi znanstvenega sodelavca na Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU Luke Vidmarja, bodo lahko pohodniki postali pred Zoisovo palačo ter med drugim obiskali Gornji, Mestni in Vodnikov trg, piše na spletni strani domačije.

Prav tako je od danes na voljo video predstavitev Vodnikovih rokopisov, v kateri poznavalca Marijan Rupert iz Narodne in univerzitetne knjižnice Ljubljana (NUK) in Andreja Legan iz ZRC SAZU spregovorita o Vodnikovih jezikoslovnih podvigih ter razkrijeta tudi nekatere skrite kotičke NUK.

V Vodnikovi domačiji omogočajo še ogled posnetka gledališke predstave Ljubljanski vodnik našel Vodnika, v katerem gledalce skozi Vodnikovo življenje in delo popeljeta Andrej Rozman Roza in Alenka Tetičković.

"Vodnik je bil prvi pesnik, ki smo mu Slovenci postavili spomenik. Bil pa je tudi naš zadnji pesnik v knjižnem jeziku, v katerem je bila Ljubljana še Lublana in ljubezen lubezen. Dvesto let po smrti se na prizorišču ekološke nesreče na robu Ljubljane Vodnik pojavi, da nam pove, da pisanje časopisa v jeziku, v katerem ni bilo pred tem še nobenih napisanih novic, ni bila nobena otročarija, ampak izjemen podvig. Na odru se odvije intervju, ki zavrti slovensko zgodovino za 200 let nazaj," je pisalo v najavi predstave.

Video gradiva so prosto dostopna na Facebook strani in Vimeo kanalu Vodnikove domačije, za ogled gledališke predstave in za gradivo za sprehod po Vodnikovi Ljubljani pa se je treba obrniti na zavod Divja misel.

Vodnik velja za eno najpomembnejših slovenskih osebnosti 19. stoletja. Udejstvoval se je na številnih področjih, na nekaterih veljal za prvega, a obenem ostal na določenih področjih v senci drugih tedanjih velikanov, kot sta bila pesnik France Prešeren in jezikoslovec Jernej Kopitar.