Svet 2.2.2021 6:00

V Rimu razstava fotografa Josefa Koudelke

Rim, 2. februarja - V Rimu so ob ponovnem odprtju muzejev po zaustavitvi javnega življenja zaradi epidemije v ponedeljek v Muzeju Ara Pacis odprli razstavo češkega fotografa Josefa Koudelke. Postavitev Josef Koudelka - korenine združuje 100 fotografij Koudelke, ki je v obdobju 30 let fotografiral nekatera najpomembnejša arheološka najdišča na območju Sredozemlja.

V Rimu so po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA na ogled fotografije, ki jih je Koudelka med drugim posnel v Italiji, Grčiji, Španiji, Maroku, Siriji, Turčiji, na Portugalskem in na Cipru. Kot poudarjajo kustosi razstave, fotografije prikazujejo brezčasne pokrajine, ki v muzeju Ara Pacis delujejo še bolj impresivno. Razstava bo na ogled do 16. maja.

Koudelka, ki se je rodil leta 1938 v Boskovicah na Moravskem, je študiral na tehniški univerzi v Pragi, kjer je leta 1961 diplomiral in se zaposlil kot inženir letalstva. S fotografijo se je začel ukvarjati v 50. letih minulega stoletja, povsem pa se ji je posvetil leta 1967.

Leto kasneje je posnel znamenito serijo fotografij enot Varšavskega pakta, ki so okupirale ulice češkoslovaške prestolnice in s tem zaustavile praško pomlad. Fotografije mu je uspelo pretihotapiti v ZDA, kjer jih je ob pomoči Elliotta Erwitta in agencije Magnum prvič objavil pod anonimnima inicialkama P.P. oziroma "praški fotograf". Zanje je bil istega leta nagrajen z zlato medaljo Roberta Cape.

V začetku 70. let minulega stoletja je zapustil Češkoslovaško in se nastanil v Veliki Britaniji ter naslednje desetletje kariere posvetil fotografiranju Romov in njihovega načina življenja v Franciji, Španiji in drugih državah.

Leta 1974 je postal član agencije Magnum Photos, leto kasneje pa je izdal svojo prvo knjigo z naslovom Gypsies. Delu je sledilo še več kot deset fotografskih monografij, med njimi Exiles iz leta 1988, Chaos iz leta 1999, Invasion Prague 68 iz leta 2008 in Wall iz leta 2013.

Koudelka je za svoje delo prejel vrsto nagrad, med njimi nagrado Združenja češkoslovaških umetnikov leta 1967, Grand Prix National de la Photographie leta 1989, nagrado Henrija Cartier-Bressona leta 1991 ter nagrado hasselblad leta 1992. Od leta 2009 je tudi član berlinske akademije umetnosti.

Njegova dela so bila razstavljena v številnih galerijah po vsem svetu, leta 2014 so razstavo njegovih fotografij pripravili tudi v Galeriji Jakopič v Ljubljani.

V Italiji je sicer v ponedeljek vrata po zaprtju v sklopu ukrepov za zaustavitev širjenja novega koronavirusa ponovno odprla večina muzejev in galerij.