Slovenija 2.2.2021 9:00

V ptujski mestni galeriji razstava Arjana Pregla

Ptuj, 2. februarja - V ptujski mestni galeriji bo od danes do 14. marca na ogled razstava Iz srca rojena umetnost slovenskega vizualnega umetnika Arjana Pregla. Na njej bodo predstavljena dela iz njegovih zadnjih treh serij, ki so bila delno že razstavljena v ljubljanski Moderni galeriji, celjskem Salonu umetnosti in v Tobačni 001 v Ljubljani.

Pregl je za ptujsko razstavo serije nadgradil s petnajstimi novimi slikami in jih povezal v celostno zgodbo, ki je javnosti še ni predstavil. Razstavljena likovna dela so povezana na več ravneh, skupaj pa sestavljajo zaključni tridelni cikel, ki je tako ali drugače povezan z idejo otroško(sti) v umetnosti.

Nekatera dela temeljijo na popkulturni ikonografiji, na drugih pa je uporabil otroške risbe svojih otrok in tudi svoje lastne risbe iz otroštva. Ob koncu razstave bodo predstavili tudi obsežen katalog razstavljenega gradiva.

Arjan Pregl spada v generacijo slovenskih slikarjev, rojenih v prvi polovici 70. letih, ki so po zaključenem študiju na ljubljanski akademiji za likovno umetnost začeli delovati v poznih 90. letih. Pri ustvarjanju posega na več področij - poleg slikarstva, grafike in ilustracije tudi na področje literature.

V svojih umetniških delih se odziva na vsakodnevna socialno-politična dogajanja doma in po svetu, pri tem pa uporablja najrazličnejše tehnike in poskuša prikazati svoje mnenje o situaciji na humoren in ironičen način.