Od blizu 5.2.2021 9:00

Slovenski kulturni praznik bo ob trenutnih razmerah vzbujal upanje

pripravila Ksenija Brišar

Ljubljana, 5. februarja - Slovenski kulturni praznik, 8. februar, bo ob trenutnih razmerah, še vedno zaznamovanih s koronavirusom, poskušal zasejati upanje. Besedna zveza up budi, vzeta iz Prešernove Zdravljice, je tudi naslov državne proslave, ki bo večer prej v televizijskem posnetku počastila letošnje nagrajence. Tudi sicer bo praznik obeležen z razdalje.

Ljubljana. Faksimile Prešernovega rokopisa, Zdravljica. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Faksimile Prešernovega rokopisa, Zdravljica.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Državna proslava bo Prešernove nagrajence počastila s televizijskim predvajanjem

Letošnja proslava bo posebna v tem, da so jo zaradi situacije s covidom-19 v celoti posneli vnaprej. Predvajali jo bodo v nedeljo ob 20. uri na 1. programu Televizije Slovenija. Producent proslave je upravni odbor (UO) Prešernovega sklada v sodelovanju z generalnim sekretariatom vlade Republike Slovenije, izvršni producent pa Studio Siposh - filmska produkcija.

Kot je za STA sporočil predsednik UO Prešernovega sklada Jožef Muhovič, ima slovesnost vse standardne elemente, ki so se izoblikovali v tradiciji Prešernovih proslav, ki letos beleži 60. obletnico podeljevanja nagrad: državno himno, govor predsednika UO Prešernovega sklada, Zdravljico, predstavitve nagrajencev in podelitev nagrad.

"Generalni moto proslave je Prešernova sintagma Up budi!, s katero skušamo prireditelji spomniti na to, da so človeška ustvarjalnost, kultura in umetnost tisto, na kar se lahko naslonimo v času različnih preizkušenj in na kar smo lahko ponosni ob 30. obletnici državnosti," je zapisal Muhovič.

Izvršnega producenta proslave so izbrali na internem razpisu, posneli pa so jo deloma v Narodni galeriji, deloma na različnih mestih v Ljubljani ter v življenjskih okoljih letošnjih nagrajencev, ki jih bodo predstavili s filmskimi portreti. Proslavo bo uvedel balet na temo Prešernovega Povodnega moža.

Prešernovi nagradi v letu 2021 prejmeta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič, nagrajenci Prešernovega sklada pa so Brane Senegačnik za pesniško zbirko Pogovori z nikomer, violinistka Lana Trotovšek in gledališki režiser Tomi Janežič za dosežke v zadnjih treh letih, Matjaž Ivanišin za režijo in scenarij igranega celovečernega filma Oroslan, slikar Sandi (Aleksander) Červek za razstavo 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj ter arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc za projekta Materinski dom v Ljubljani in Poslovna stavba Term Čatež.

Praznovanje kulturnega praznika v digitalnem okolju

Tudi sam Prešernov dan, 8. februar, bo letos obeležen v digitalnem okolju oziroma z razdalje. Tradicionalni recital Prešernove poezije, ki ga pred njegovim spomenikom na Prešernovem trgu pripravlja Združenje dramskih umetnikov Slovenije, bo potekal le v neposrednem radijskem prenosu. Več deset dramskih igralk in igralcev, članov združenja, bo pesnikove verze interpretiralo v živo iz studiev Radia Slovenija.

Recital bo prenašal 3. program nacionalnega radia - program Ars, poezija pa bo prek ozvočenja odmevala tudi v mestnih središčih Ljubljane, Kopra, Celja in Maribora. Kot so sporočili iz združenja, se jim bo pridružil violončelist Gregor Fele, član simfoničnega orkestra RTV Slovenija, poskrbeli pa bodo tudi za video prenos na spletnih straneh.

Gledališča bodo na ta dan predvajala različne predstave, v kranjskem, ki nosi ime po Francetu Prešernu, pa bodo prikazali tudi pogovor z letošnjimi nagrajenci. Cankarjev dom bo v svoji videoteki in na kanalu YouTube zavrtel večino videoprodukcij kulturno-umetniškega programa, ki so nastale od prve ustavitve javnega življenja marca lani do danes, med njimi sedem koncertov.

Slovenska kinoteka bo nagrajenega režiserja Ivanišina počastila s spletno projekcijo njegovih kratkih filmov in pogovorom, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota pa se bo poklonila Lainščku z literarno-glasbenim performansom.

Različne programe v digitalni različici so pripravili tudi muzeji, galerije in knjižnice po državi. Narodna in univerzitetna knjižnica bo predstavila svoje nove pridobitve, med njimi rokopisa Franceta Prešerna in Janeza Ludvika Schönlebna, zapuščino slikarke Melite Vovk Štih, korespondenco Antona Ocvirka in osebni arhiv stripov Santiaga Martina, piše na spletni strani ministrstva za kulturo, kjer je objavljen celoten seznam prireditev po državi.

Praznovanju kulturnega praznika se bo pridružil tudi rocker prekmurskih ravnic Vlado Kreslin z Malimi bogovi na spletnem koncertu v živo z lokacije v Ljubljani, ki jo bodo razkrili na dan koncerta. Ob svojih največjih uspešnicah ter skladbah, ki jih ni igral že vrsto let, je napovedal tudi preplet lastne in Prešernove poezije.

Nekoliko drugače pa bo praznoval Slovenski tolkalni projekt SToP, ki je v ta namen zbiral nekajsekundne videoposnetke, v katerem vsaj tri osebe igrajo na kuhinjsko posodo in kante, lesene predmete ali tipkovnice in pisalne stroje. Izbrane videoposnetke ter v živo izvedene skladbe SToPa bo mogoče videti na matinejskem koncertu preko spletne strani Slovenske filharmonije.