Slovenija 4.2.2021 8:56

Iz Kina Šiška prek spleta trio Širom

Ljubljana, 4. februarja - Prekmursko-tolminsko-kraški trio Širom, ki se je s svojim raziskovanjem glasbe in zvokov uveljavil tudi v tujini, bo nocoj nastopil v spletnem prenosu v živo iz Kina Šiška. Povod za njihov prvi letošnji koncert je prvenec I. v obliki vinila, ki ga je konec lanskega leta izdala italijanska založba Torto Editions. Koncert bo prenašala platforma DICE.

Ljubljana. Kino Šiška. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino Šiška.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Glasbeniki Ana Kravanja, Samo Kutin in Iztok Koren so se podali na potovanje k svojim začetkom. Prav za to priložnost bodo obudili nekaj materiala s prve plošče iz leta 2016, temu pa dodali nekaj poznejših kompozicij, so zapisali v Kinu Šiška.

Kot je za STA povedal Kutin, bodo repertoar s prvenca, ki ga večinoma že dlje časa niso igrali, po petih letih odigrali skoraj v celoti. Ker so doslej na vsaki dve leti izdali novo ploščo, skupaj tri, pripravljajo pa tudi četrto, se je bilo po njegovih besedah zanimivo vrniti v preteklost. Pri tem so morali na novo sestaviti tudi nekatere instrumente, ki jih niso imeli več.

Širom so prvenec originalno izdali pri Radiu Študent in založbi Klopotec, kmalu zatem je izšel tudi pri japonski založbi Amorfon. Naslednji dve plošči, Lahko sem glinena mesojedka in Svet, ki speče konju cvet, pa je pod svoje okrilje vzela založba Glitterbeat, sicer nemška založba, ki deluje v Sloveniji. Ta je po Kutinovih besedah pripomogla, da so trio spoznali v svetu, pri njej pa nameravajo izdati tudi svoj četrti izdelek.

Kot še piše na spletni strani Kina Šiška, "neumorni raziskovalci imaginarnih glasbenih svetov" danes veljajo za eno najbolj priznanih slovenskih zasedb v mednarodnem glasbenem prostoru. "Njihova edinstvena paleta tradicionalnih glasbil, mističnega minimalizma in sodobne rockovske meditacije je samo v zaključku lanskega leta zazvenela na virtualni ediciji znamenitega festivala Womex ter na seattelskem radiu KEXP."

Za Širom iz Kina Šiška ne bo prvi koncert prek spleta, se pa Kutinu takšen nastop v času covida-19 zdi poseben tudi zaradi vstopnine, ki je običajno ni - "kot nek poskus pripraviti ljudi, da bi podprli tako bend kot prizorišče, kjer se dogaja, ker sicer to ni možno".