Slovenija 5.2.2021 14:24

Ob kulturnem prazniku osem slovenskih filmov na platformi Cinesquare

Ljubljana, 5. februarja - Zavod AIPA v sodelovanju s platformo Cinesquare ob kulturnem prazniku vabi k ogledu osmih slovenskih filmov. Od 8. februarja bodo osem dni brezplačno na voljo na spletni platformi Cinesquare.net. Ogledati si bo mogoče od Šanghaja režija Marka Naberšnika pa do Vsi proti vsem Andreja Košaka.

Kot so pri zavodu AIPA zapisali v sporočilu za javnost, je kultura predvsem orodje, ki nam omogoča, da se soočamo z drugačnostjo. Zastavlja nam vprašanja, na katera velikokrat ne znamo in ne zmoremo odgovoriti, postavi nas pred moralne dileme in sooči tudi s temnimi stranmi življenja. Nas pa tudi razveseljuje in nam daje občutek pripadnosti.

Ko Lutvija Belmondo Mirga v Šanghaju pripoveduje zgodbo štirih generacij romske družine Mirga, ki je za mnoge tuja in nenaša, ko Matjaž Ivanišin v Oroslanu dokaže, da življenje po smrti obstaja, pa tudi če le v zgodbah preživelih, je to film, ki nas popelje v drug svet, kot je običajen vsakdan.

V Gajinem svetu (Peter Bratuša) spoznamo, da so otroci in mladostniki veliko bolj lucidni in pogumni, kot smo si v odraslih glavah sposobni priznati, Špela v filmu Urše Menart Ne bom več luzerka pa nas dobesedno "vrže na beton", ko reče, da nima smisla pobegniti, ker potem pač zmagajo kreteni. Kako naj se znajdemo v Sloveniji, Avstraliji in jutri v celem svetu? (Marko Naberšnik); tudi generacije pred nami in tiste za nami so se in se bodo spraševale, kako živeti.

Na fotografskem izletu štirih sošolcev v filmu Pojdi z mano (Igor Šterk), ki gledalca drži v dramatični napetosti in pričakovanju, ali v filmu Zgodovina ljubezni (Sonja Prosenc), ko se mora sedemnajstletna Iva postaviti na noge ob smrti svoje matere, pa se znajdemo se v popolnoma drugem svetu, ki ga težko prenesemo, ker se težko soočamo s smrtjo in introvertiranostjo, so zapisali.

In kako drugačen je lahko svet, kot si ga velikokrat želijo in zamišljajo v idiličnih krajih pod Alpami! Kako drugačen kot tisti, ko so Vsi proti vsem, ko se kljub idilični podobi zavemo vse nemorale v podlih in pritlehnih političnih igricah! Vse to, in še veliko več, je Slovenija in vse to živi v filmih naših ustvarjalk in ustvarjalcev, so sklenili.

Filmi bodo od 8. februarja osem dni na voljo na spletnem mestu https://cinesquare.net/onlinefestivals#/kinoaipa.

Cinesquare združuje 13 držav jugovzhodne Evrope: Turčijo, Slovenijo, Hrvaško, Srbijo, Bosno in Hercegovino, Črno Goro, Severno Makedonijo, Albanijo, Grčijo, Romunijo, Bolgarijo in Ciper. Platforma je bila ustanovljena leta 2017 kot ponudnik TV na zahtevo in promovira evropski kino s poudarkom na filmski produkciji jugovzhodne Evrope. Ponuja predvsem filme, največ iz umetniške produkcije, leta 2019 pa je razširil ponudbo s TV-serijami.

Cinesquare filmom potem, ko zapustijo platna kinodvoran, ponuja novo življenje. Z istim razlogom je bil leta 2019 ustanovljen tudi Filmski festival jugovzhodne Evrope na spletu, ki je na voljo v naštetih državah, pri čemer platforma sodeluje tudi z drugimi festivali in dogodki. Da bi se čim bolj približala gledalcem z različnih govornih območij, postopno uvaja lokalizirane storitve. Med epidemijo covida-19 je Cinesquare razvil novo podplatformo, kjer se odvijajo festivali in dogodki - do sedaj se jih je zvrstilo že preko 15, kino AIPA sodi mednje.