Na hitro prelistano 6.2.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 6. februarja - Pri založbi Goga je izšla knjiga Svetlane Slapšak Šola za delikatne ljubimce v prevodu Sete Knop, pri Mladinski knjigi pa zgodbe Kathryn Nicolai z naslovom Čuječnice za lahko noč ter delo nevroznanstvenika Shanea O'Mare Hvalnica hoji. Pri Sodobnosti so izdali slikanico turške avtorice Gülsah Yemen z naslovom Črta.

Ljubljana. Slikanica, posvečena črti, avtorja Cagri Odabasija. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica, posvečena črti, avtorja Cagri Odabasija.
Foto: STA

Ljubljana. Irski nevroznanstvenik dr. Shane O'Mara v pričujoči knjigi predstavlja znanost, lepoto in blagodejnost hoje. Foto: STA

Ljubljana.
Irski nevroznanstvenik dr. Shane O'Mara v pričujoči knjigi predstavlja znanost, lepoto in blagodejnost hoje.
Foto: STA

Ljubljana. Večžanrska knjiga izpod peresa Svetlane Slapšak. Foto: STA

Ljubljana.
Večžanrska knjiga izpod peresa Svetlane Slapšak.
Foto: STA

Ljubljana. Čuječnice za lahko noč Kathryn Nicolai v prevodu Neže Kralj so zbirka kratkih zgodb, ki bralca popeljejo čez leto. Foto: STA

Ljubljana.
Čuječnice za lahko noč Kathryn Nicolai v prevodu Neže Kralj so zbirka kratkih zgodb, ki bralca popeljejo čez leto.
Foto: STA

ŠOLA ZA DELIKATNE LJUBIMCE - VEČŽANRSKA KNJIGA IZPOD PERESA SVETLANE SLAPŠAK

V križancu med potopisom, političnim esejem in pustolovsko-ljubezenskim romanom je osrednje vprašanje, ali obstaja možnost pravičnega sveta in ljubezenskega para v njem? V delu ne manjka niti erotičnih niti vzgojnih prvin, zato je po navedbah založbe primerno "za občutljive in učljive ljubimce".

Dogajanje dela je postavljeno v Grčijo, piše se leto 1974, pravkar je padla vojaška hunta, v Atenah vre. Sredi političnih nemirov se prepleteta življenji podiplomske študentke klasične filologije iz Jugoslavije in ruskega igralca na pragu zrelih let. Njuno potikanje po antični in sodobni Grčiji ni le okvir za duhovito kulturnozgodovinsko ekspertizo, ki sega vse do Moskve in Beograda, ampak tudi za politične in nenazadnje intimne razmisleke o (ne)možnosti pravičnega sveta in ljubezenskega para v njem.

Svetlana Slapšak (1948) je kritičarka, znanstvenica, antropologinja in doktorica antičnih študij. Je avtorica številnih del s področja antropologije, lingvistike, klasičnih študij, študij spola, balkanologije in komparativistike. Podpisala se je več kot 50 knjig, več kot 400 znanstvenih študij in več kot 1000 esejev.

ČUJEČNICE ZA LAHKO NOČ - ZGODBE ZA LAŽJI SPANEC

Čuječnice za lahko noč Kathryn Nicolai v prevodu Neže Kralj so zbirka kratkih zgodb, ki bralca popeljejo čez leto. Ilustrirana knjiga o prigodah iz vsakdanjega življenja ga bo zagotovo zazibala v sen ali pa se bo ob njih vsaj umiril, so zapisali v založbi. V knjigi se poleg zgodb najdejo še kuharski recepti, meditacije in celo navodila za ročna dela. Težave s spanjem so preglavice povzročale tudi avtorici knjige, vse dokler ni ugotovila, da jo uspavajo zgodbe. Lotila se je ustvarjanja podkasta Nothing Much Happens, ki ima več kot deset milijonov prenosov.

HVALNICA HOJI - KNJIGA S POGLEDOM ZNANSTVENIKA NA HOJO

Irski nevroznanstvenik dr. Shane O'Mara v pričujoči knjigi predstavlja znanost, lepoto in blagodejnost hoje. Človeški možgani in telesa so ustvarjeni za gibanje, z redno hojo pa lahko izboljšamo razmišljanje, občutenje in ustvarjalnost, krepimo zdravje in tudi udejanjimo družbene spremembe, so zapisali pri založbi.

Shane O'Mara je profesor za eksperimentalne možganske raziskave na Trinity Univerze v Dublinu. Kot psiholog in nevroznanstvenik med drugim raziskuje funkcije znotraj možganov, kot so spomin, stres, depresija ter "možganov v svetu" oz. možganski pogled na družbena, kulturna in politična vprašanja. V knjigi Hvalnica hoji opiše popoln razpon človeške hoje, od njenih začetkov v pradavnini prek mehanizmov, kako možgani in telo udejanjijo ta čudež, in razumevanja, kako hoja osvobaja človekove misli, pa vse do najbolj družbenih vidikov hoje - naj gre za igranje golfa dvojic s štirimi žogicami, pohajkovanje v naravi ali pa za protestni shod. Za prevod je poskrbela Andreja Bolton.

ČRTA - SLIKANICA, POSVEČENA ČRTI

Mladi bralec bo v slikanici turške avtorice Gülsah Yemen odkril, da so črte res neverjetne. "Samo pomisli, kaj vse lahko nastane iz njih: trikotniki, kvadrati in krogi. Notno črtovje in glasba v njem. Pa hiše, tigri in korneti za sladoled," naštevajo pri založbi. V slikanici je prostor tudi za otrokovo ustvarjanje. Ilustracije so delo Cagrija Odabasija, besedilo je prevedla Alenka Urh.