Slovenija 8.2.2021 12:10

Iz Vrbe ob kulturnem prazniku poziv h kulturi dialoga

Vrba, 8. februarja - Vsako leto ob slovenskem kulturnem prazniku s tradicionalne proslave v Vrbi prihajajo različni pozivi kulturnikov državi in družbi. Letos, ko zaradi epidemije proslave ne bo, pa je apel oblikoval žirovniški župan Leopold Pogačar, ki je kot župan ene izmed zibelk slovenske kulture pozval h kulturi dialoga.

Vrba. Kip pesnika Franceta Prešerna in v ozadju njegova rojstna hiša. Foto: Tinkara zupan/STA Arhiv STA

Vrba.
Kip pesnika Franceta Prešerna in v ozadju njegova rojstna hiša.
Foto: Tinkara zupan/STA
Arhiv STA

Pogačar upa, da zaradi epidemioloških omejitev kulturni praznik ne bo izgubil pomena. Prepričan je, da je ta čas odlična priložnost za opozorilo o stanju kulture v luči novega koronavirusa v smislu zagotavljanja pogojev za delo vsem delavcem v kulturi in ustanovam. "Nenazadnje pa naj bo pridevnik kulturni na ta dan tudi opomnik na kulturo dialoga na vseh nivojih življenja in odločanja," je pozval.

Opaža namreč, da raven kulture dialoga v zadnjem času zelo pada. "Predvsem se znižuje nivo komunikacije v političnem dialogu in na družabnih omrežjih, kjer ljudje v imenu nekih pravic ali poti za doseganje svojih interesov vedno pogosteje uporabljajo sovražne in žaljive besede," je opozoril Pogačar.

Zato je na vse v državi naslovil pobudo, da bi bila rdeča nit letošnjega praznika kultura dialoga. "Če se bomo o tem pogovarjali, potem obstaja kanček upanja, da bi bil Prešeren tudi danes ponosen na nas, da se nas ne bi sramoval, in da bomo to raven komunikacije in odnosa vendarle dvignili," je poudaril Pogačar.

Ob tem je dodal, da morajo biti nosilci javnih funkcij in oblasti zgled državljanom. Zato je bil vesel odziva ne le skupnosti občin, ki je to pobudo posredovala vsem občinam, temveč tudi kabineta predsednika vlade in urada predsednika države, kjer so njegovo pobudo podprli ter se zaobljubili, da se bodo zavzemali za strpen in spoštljiv dialog.

Kot je ocenil Pogačar, je prav današnji praznik lahko priložnost, da vsak pri sebi sprejme odločitev, da bo spoštoval kulturo dialoga in dvignil raven domoljubja ter odnosa do kulture v najširšem pomenu te besede. Poleg tega je prepričan, da lahko vsak, ki mu kultura, Prešeren in zavedanje korenin slovenstva kaj pomenijo, obeleži današnji praznik, četudi bolj na intimen način brez množičnega praznovanja in prireditev.

Epidemija je letos namreč močno posegla v tradicionalno obeleževanje praznika. Zavod za turizem in kulturo Žirovnica je v sodelovanju z občino in ministrstvom za kulturo pripravil virtualen pohod Po poti kulturne dediščine Žirovnica. "Ker letos ne morejo vsi priti k nam, smo se odločili, da mi pridemo k njim," je poudaril direktor zavoda Matjaž Koman.

Vrba ima običajno na kulturni praznik več kot 5000 obiskovalcev, veliko pa se jih odpravi tudi po poti kulturne dediščine, lani celo rekordnih, več kot 2000 pohodnikov. Letos je prav virtualni pohod morda priložnost, da se ga udeležijo tudi tisti, ki se ga običajno ne morejo. Prek spletne strani ali Facebook profila Visit Žirovnica se lahko teoretično na pot odpravi vsak Slovenec.

Nekateri domačini in drugi Gorenjci, ki jim epidemiološki ukrepi to omogočajo, pa so se danes vendarle tudi dejansko odpravili na pohod ali tek po žirovniški poti kulturne dediščine. Hiše znamenitih Žirovničanov so namreč odprte in njihov obisk je ob upoštevanju zaščitnih ukrepov mogoč. Opažajo predvsem posameznike in družine, kar nekaj obiska pa je bilo tudi že v nedeljo, je povedal Koman.

Kot je povedala ena izmed pohodnic, je kulturni praznik, ne glede na okoliščine in na slabše vreme, dan, ko je treba kakšno misel posvetiti kulturi in poti kulturne dediščine. "Ker smo domačini, smo na to še za eno stopničko bolj ponosni in če mi temu ne izkažemo pozornosti, ne vem, kako naj pričakujemo od drugih, da jo bodo," je poudarila.

"S tem podpiramo delovanje, trud in prizadevanje našega zavoda ter vseh, ki so v to vpleteni, ter izkazujemo simpatije do naših ustvarjalcev, ki jih radi prebiramo in nam nekaj pomenijo," je povedala,,,. "Ravno množice se danes ne valijo po poti kulturne dediščine, ampak sem in tja pa se sreča obiskovalce, ki očitno mislijo in čutijo podobno ter se tudi danes niso izneverili kulturnemu prazniku," je sklenila.