Slovenija 9.2.2021 11:58

V CD 6. festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti

Ljubljana, 9. februarja - V ciklu Cankarjevi torki bo drevi potekal 6. festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti Zvončki in trobentice. Na koncertu v živo iz Gallusove dvorane Cankarjevega doma (CD), ki ga bo mogoče spremljati na spletu, bodo nastopili kitarist in skladatelj Tobija Hudnik z zasedbo Equilibrium as Insta_bility, Ana Čop & Thilo Seevers in Trokut.

Equilibrium as Insta_bility je zasedba kitarista Tobije Hudnika, ki se je v zadnjem letu ustvarjanja v okviru rezidenčnega programa Mladi Raziskovalci še utrdila. V njej so še saksofonista Lenart de Bock in Brina Kren ter violinist Oskar Longyka.

Gre za tretjo generacijo mladih raziskovalcev, ki so delovali znotraj enoletnega cikla v produkciji Inštituta .abeceda pod mentorstvom Dreja A. Hočevarja. Čeprav je to pod tem okriljem njihov zadnji koncert, pa ne bo tipično "zaključni", ker je bistvo programa Mladi Raziskovalci nekaj drugega, po pisanju današnjega Dela pravi Hudnik.

"Glasbeniki smo ponavadi soočeni s koncertom ali turnejo ali s snemanjem albuma, naročilom določenega dela, ta program pa vsebuje vse to, hkrati pa ustvarja možnost raziskovanja - podajanja v neznano. Takih programov, ki so morda bolj pogosti na znanstvenem področju, v standardni glasbeni infrastrukturi ni veliko," je po pisanju časnika še povedal Hudnik, študent na Inštitutu za jazz v Berlinu, kjer kompozicijo združuje s filozofijo.

Klavirsko-vokalni duo je, kot so zapisali v CD, za glasbenike že stoletja zelo privlačna zvrst. Njena intimnost ponuja ogromno prostora za zanimive zgodbe, čustva in različne osebnosti, ki jih glasba ponuja, hkrati je ta zasedba velikokrat povezana z nostalgičnim repertoarjem sentimentalnih skladb in pogostim romantiziranjem ljubezni.

Slovenska pevka Ana Čop in nemški pianist Thilo Seevers sta se skušala odmakniti od konvencionalnega repertoarja in svoj fokus usmeriti na zgodbe, ki odražajo stvarnost življenja. Besedilu podrejata tudi glasbene komponente in mu dopuščata, da nagovarja potek glasbe. Odstopanje od konservativne delitve vlog med pevcem in pianistom jima omogoča razširitev bogate tradicije vokalno-klavirskega dua.

Prevečkrat zgolj spremljevalna vloga pianista se tako spremeni v enakovrednega pripovedovalca zgodbe. Opustila pa sta tudi običajno vokalno improvizacijo "scat" in jo nadomestila z improvizacijo na besedilo, kar zgodbo bolj približa poslušalcu.

Leta 2008 ustanovljeno elektronsko jazzovsko skupino Trokut sestavljajo Jaka Arh (saksofon, elektronika), Filip Pavić (električna kitara, efekti), Hrvoje Kralj (električni bas, efekti) in Jerko Jurin (bobni, elektronika).

Njen repertoar sestavlja izključno avtorska glasba, sestavljena iz vnaprej določenih struktur in improvizacije. Navdih išče tako v modernem jazzu kot tudi v različnih žanrih elektronske glasbe. V njeni glasbi je čutiti vplive bendov, kot so Kneebody, Radiohead, Squarepusher, Boards of Canada in Nerve.

S prvencem Shapeless raziskuje tanko mejo tako med improvizacijo in kompozicijo kot tudi med akustično in elektronsko glasbo. Album je razdeljen na skladbe, ki so nastale kot plod improvizacije v danem trenutku in na vnaprej spisane kompozicije. Unikatnost albuma je izražena skozi njegovo široko paleto žanrov in podžanrov ter način, kako se ti med sabo prepletajo. Album je izšel pri londonski založbi Rika Muzika, piše na spletni strani CD.

Na tokratnem koncertu se bo zasedbi kot gostja pridružila vokalistka Ana Čop.