Svet 10.2.2021 11:30

Omerzujeve Zimske muhe dostopne preko britanske spletne platforme

Ljubljana, 10. februarja - Celovečerna češko-slovensko-poljsko-slovaška koprodukcija v režiji Olma Omerzuja Zimske muhe je od 29. januarja v Veliki Britaniji na ogled preko spletne platforme Your Screen, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC). Zimske muhe je tretji Omerzujev celovečerec in ponuja portret prijateljstva v ranljivem obdobju odraščanja.

Omerzujev film govori o navihanem samozavestnem Mari in malce čudaškem Hedušu, ki se z avtom odpravita v ledena prostranstva dogodivščinam naproti. Navsezadnje bo Mara kmalu praznoval 15. rojstni dan. Kot piše v sporočilu za javnost, gre za "film ceste o muhah, ki včasih brenčijo naokrog tudi sredi zime, in zgodba, ki - preden se konča na policijski postaji - pripoveduje o izmuzljivih vezeh fantovskega prijateljstva ter neukrotljivi želji po doživetjih, čeprav ne veš natančno, kakšnih".

Your Screen je britanska spletna filmska platforma, ki je bila v času pandemije posebej razvita v sodelovanju z neodvisnimi kini in lokalnimi filmskimi iniciativami, ki v aktualni situaciji ne morejo organizirati projekcij. Recenzijo Omerzujevega filma, ki je na platformi dostopen od konca januarja, je objavil britanski The Guardian.

Zimske muhe je kritik Phil Hoad označil s štirimi od petih zvezdic in o njem med drugim zapisal, da bi se napol blodnjave najstniške norčije v filmu lahko končale kot niz gagov v smislu filma Super hudo (Superbad), a je slovenski režiser Olmo Omerzu iz njih potrpežljivo izžel subtilnejši humor in patos. "V svojem tretjem celovečercu se Omerzu tesno približa perspektivi igralcev in izjemni naravnosti, ki jo v svojih filmih dosega Hirokazu Koreeda," so še povzeli v SFC.

V filmu igrajo Tomaš Mrvik, Jan František Uher, Eliška Krenkova, Martin Pechlat in Lenka Vlasakova. Slovenski koproducent je Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger film, film pa je nastal s finančno podporo SFC.

Film Zimske muhe je na 53. filmskem festivalu v Karlovyh Varyh leta 2018 prejel nagrado za najboljšo režijo in posebno omembo ekumenske žirije, bil je tudi češki kandidat za tujejezičnega oskarja. Leta 2019 je pometel s konkurenco v Pragi in prejel skupno kar šest nacionalnih filmskih nagrad lev - za najboljši film, režijo, scenarij in montažo, igralca Eliška Krenkova in Jan František Uher pa sta bila nagrajena za stranski vlogi.

Februarja 2019 so Omerzuju češki kritiki podelili tudi nagrado za najboljšega režiserja, na 21. Festivalu slovenskega filma (FSF) pa je prejel vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo. Žirija je tedaj v utemeljitvi nagrade zapisala: "Film poišče otroka v nas, polnega nedolžnih užitkov, z vedno veliko željo po avanturi, raziskovanju in nenehnem popotovanju po sladkih bridkostih sveta. Olmo Omerzu vodi filmsko zgodbo z lahkotnostjo pravljice, jo bogati s prefinjenim humorjem, hkrati pa ohranja odgovoren odnos do teme."