Na hitro prelistano 13.2.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 13. februarja - Pri Mladinski knjigi je izšla nova knjiga pisateljice in prevajalke Erice Johnson Debeljak Devica, kraljica, vdova, prasica, v zbirki Prišleki LUD Literatura romaneskni prvenec Klemna Kordeža Hladna veriga, za mlade bralce pa so pri založbi Miš izdali tretjo knjigo dogodivščin kralja Edvina Gizdalina.

Ljubljana. Pri založbi Miš je izšla nova knjiga iz serije prigod kralja Edvina Gizdalina avtorja in ilustratorja Andyja Rileyja. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Miš je izšla nova knjiga iz serije prigod kralja Edvina Gizdalina avtorja in ilustratorja Andyja Rileyja.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z naslovom Devica, kraljica, vdova, prasica avtorice Erice Johnson Debeljak. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Devica, kraljica, vdova, prasica avtorice Erice Johnson Debeljak.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Hladna veriga avtorja Klemna Kordeža. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Hladna veriga avtorja Klemna Kordeža.
Foto: STA

ERICA JOHNSON DEBELJAK V NOVI KNJIGI O VDOVSTVU

Devica, kraljica, vdova, prasica Erice Johnson Debeljak (zbirka Kultura) je knjiga spominov in osebnih izkušenj, prepletenih z zgodbami vdov iz zgodovine in mitologije, so zapisali pri Mladinski knjigi. V leposlovno-esejistični knjigi, ki jo je poslovenil Andrej E. Skubic, Erica Johnson Debeljak "piše o soočenju z nenadno smrtjo svojega moža, o bolečini, občutkih nemoči, zmedenosti, jeze in drugih čustvih, v katera jo je pahnilo žalovanje... in ne nazadnje o tem, kako spet začne prevzemati nadzor nad svojim življenjem, ga sestavljati na novo".

Avtorica svojo osebno izkušnjo preprede z vzburljivimi zgodbami zgodovinskih vodov: biblijske Tamare in Judite, mitološke Hekube in Penelope, poslednje indijske vdove Roop Kanwar, ki so jo sežgali, pa tudi preklete kraljice Gertrude iz Hamleta in drugih. "Neustrašno se sooči s tabuji smrti in vdovstva v sodobni družbi: z medikalizacijo in birokratizacijo žalovanja, z bojem za materialno preživetje, ki kljub manjši pozornosti v primerjavi s čustvenimi vprašanji ostaja osrednja izkušnja vdovstva, pa tudi z nevarno seksualnostjo vdov. Dinamično delo raziskuje najgloblja teoretska in izkustvena vprašanja življenja in smrti ter ženske med njima," navajajo pri založbi.

"Že dolgo nisem brala tako modre, imenitno napisane in pretresljive knjige spominov, kot je Devica, kraljica, vdova, prasica. Iz somraka izgube ljubljene osebe je nastala čudovita knjiga: drzno spominsko delo, ki je obenem neusmiljena analiza vdovstva. Pisanje je tako močno, da mi je večkrat izsesalo zrak iz prsi," pa je o knjigi zapisala Vesna Goldsworthy.

KORDEŽ PREDSTAVLJA PRVENEC HLADNA VERIGA

Klemen Kordež je povedal, da mu je pisanje romana Hladna veriga, ki je izšel v zbirki Prišleki LUD Literatura, prvič v življenju ponudilo platformo, na kateri je lahko nekatere dogodke iz svojega življenja soočil s ključnimi simptomi sodobnega časa. "Želel sem napisati motivno odprto delo, ki ne bi ponujalo jasnih odgovorov, a zato toliko več interpretacij, stranpoti in praskanja po glavi," je pojasnil.

V romanu Deja, Jon in Tim nastopajo kot vzorčna jedrna družina, ki živi udobno in v vseh pogledih privilegirano življenje. Toda ambicioznost in težnja po nadvladi usode povzročijo, da se začne podoba popolne družine razkrajati. Protagonisti so namreč razpeti med ideale, ki njihovo življenje silijo v skrajne lege.

"Kordežev smeli prvenec z epskim zamahom in brez olepšav prikazuje fresko nekega časa - mogoče našega, mogoče vzporednega -, ki ga zaznamuje prevrednotenje vrednot. V umetnosti se prastari ideali mešajo z njeno instrumentalizacijo in sestopom v družbo, v družbi pa se reakcionarne težnje mešajo z grožnjo radikalne svobode. Privzdignjena vsebina romantične duše in banalna površinskost sveta - v Hladni verigi morata obe pasti," so o knjigi še zapisali pri založbi.

EDVIN GIZDALIN IN NJEGOVE STRAŠNE IGRAČE

Pri založbi Miš je izšla nova knjiga iz serije prigod kralja Edvina Gizdalina avtorja in ilustratorja Andyja Rileyja. V delu Edvin Gizdalin in strašne igrače bralec sledi čudnemu dogajanju v Edviniji. Cesar Nurbison se namreč smehlja in kmetom izdeluje igrače. Najbrž ima kaj za bregom, a kaj bi to lahko bilo? "Tudi tretji del zbirke o Edvinu Gizdalinu je prevedla Meta Osredkar. Prebrali jo boste na mah, s svojim prismuknjenim humorjem pa je krasna izbira tudi za oklevajoče bralce," so zapisali pri založbi. Pisatelj David Walliams pa je o tokratni knjigi zapisal: "Genialno izvirna in zabavna za znoret. Skoraj tako dobra je kot moje knjige."