Slovenija 12.2.2021 9:01

V CD prerez dogajanja zadnjih dveh let v slovenski arhitekturi

Ljubljana, 12. februarja - V veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma (CD) je od danes na ogled razstava Arhitektura inventura. Pregledna bienalna razstava članov Društva arhitektov Ljubljane (DAL) predstavlja prerez snovanja članov društva v zadnjih dveh letih. Na ogled bo do 11. aprila.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Bienalno razstavo članov DAL v CD prirejajo od leta 2000. Kot piše na spletni strani CD, razstavljeni arhitekturni dosežki ponujajo tudi svojevrstne odgovore na nove družbene izzive, hkrati je razstava najobširnejši prikaz sodobne slovenske arhitekture. DAL je namreč k sodelovanju kot običajno povabil tudi arhitekte iz ostalih slovenskih društev ter deset gostov - arhitektov iz Vojvodine.

"Arhitekturo predstavljamo v galeriji, da bi jo ljudje resnično opazili in videli. Da bi postali pozorni na okolje, ki nas vsakodnevno obdaja, a ga večinoma sprejemamo nezavedno, kot nekaj samoumevnega, čeprav še kako vpliva na kvaliteto našega življenja. Arhitektura je najbolj javna od vseh umetnosti. Okolje in prostor opredeljujeta vse nas in naše življenje mnogo bolj, kot se tega zavedamo," je v uvodniku kataloga zapisal arhitekt in profesor na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo Aleš Vodopivec.

Na sprehodu skozi razstavo se bo obiskovalec seznanil ne le z zgrajenimi stavbami in dogajanjem na slovenski arhitekturni sceni, temveč tudi z odnosom politike in gospodarstva do arhitekture ter intenzivnostjo zanimanja širše javnosti do grajenega prostora: kakšna je slovenska arhitekturna usmeritev, koliko javnih natečajev je bilo izvedenih, koliko javnih stavb je bilo zgrajenih, koliko zgrajenih hiš so načrtovali arhitekti.

Arhitektura je globalni fenomen, a ne šele danes, v času splošne globalizacije, temveč že od vekomaj. Pa vendar arhitektura nastaja lokalno, v okolju, iz katerega izhajamo in v katerem večinoma tudi delamo. Zato arhitektura nosi pečat zgodovinskih okoliščin, tradicije, podnebja, vzgoje in miselnosti, v kateri je nastala.

Svet se s pandemijo spreminja. Kako se na spremembe odziva arhitektura? Eno od spoznanj je, da ljudje, ne glede na kulturno poreklo in versko prepričanje, potrebujejo odprt, urejen in ozelenjen javni prostor, dober javni transport ter dostopno in vrhunsko zdravstveno oskrbo. In da je fascinacija s formo, ki ne izhaja iz dobre vsebine, minila.

Na tokratni razstavi bodo sicer na ogled projekti, nastali še pred izbruhom novega koronavirusa. Verjetno pa bodo že na naslednji Arhitekturi inventuri vidni fleksibilnost in vrednote novih arhitekturnih razmislekov, zato jim bo posvečen spremljevalni program razstave, predavanja in pogovori.

Na razstavi je predstavljenih 117 arhitekturnih in 16 študentskih projektov več kot 150 avtorjev, od urbanističnega načrtovanja do arhitekturnih zasnov in prenov javnih zgradb, večstanovanjskih stavb, enodružinskih hiš in interjerjev, pa tudi projekti grafičnega in industrijskega oblikovanja ter pisanje o arhitekturi.