Slovenija 15.2.2021 8:30

Na Jakopičevem sprehajališču razstava arhitekture v lesu

Ljubljana, 15. februarja - Na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem Tivoliju je od danes na ogled razstava Arhitektura v lesu danes za jutri. Na 80 panojih je prikazana inovativna, trajnostna in inspirativna uporaba lesa tako v konstrukciji samih stavb kot v notranji opremi. Razstava bo na ogled do 30. aprila.

Ljubljana. Jakopičevo sprehajališče v parku Tivoli. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Jakopičevo sprehajališče v parku Tivoli.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Razstava predstavlja izjemno pestro tipologijo arhitektur: od lesenih izobraževalnih stavb, športnih dvoran, eno in več stanovanjskih hiš do turističnih objektov, kjer je les uporabljen na najrazličnejše načine.

Med predstavljeni projekti so tudi arhitekturne realizacije, ki so v letu 2020 prejele nacionalno nagrado naj lesena gradnja 2020. Omenjeno nagrado sta ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo - direktorat za lesarstvo in agencija Spirit Slovenija podelila tretje leto zapored.

Poleg tega so na razstavo uvrščeni projekti, ki so nominirani za mednarodno nagrado na področju arhitekture Mies van der Rohe 2022 in projekti letošnjih nagrajencev Prešernovega sklada, biroja Jereb in Budja arhitekti.

Kot piše na spletni strani Odprte hiše Slovenije, porast rabe lesa kaže na vse večje zavedanje o pomenu kakovostno in trajnostno oblikovanih prostorov. Lesena gradnja lahko s pravilnim izborom lesa, vrsto konstrukcije in načina gradnje izpolnjuje bistvene zahteve sodobne trajnostne gradnje, ki zmanjšuje obremenitev okolja. Les ob nastajanju in v obdobju uporabe skladišči ogljikov dioksid, prav tako je pri predelavi lesa potrebno manj energije kot pri drugih materialih. Gradnja z lesom je hitrejša, energetsko učinkovitejša in bivalno prijaznejša od klasične gradnje.

Prav tako ima bivanje v stiku z lesom veliko pozitivnih lastnosti, saj lesene stavbe nudijo visoko stopnjo bivalnega ugodja. Znanstveniki ugotavljajo, da poučevanje in izobraževanje v lesenih prostorih spodbuja kreativnost in večjo motivacijo za pridobivanje znanj.

Danes je še posebej pomembno, da razumemo pomen kakovostno grajenega prostora, ki razvija estetske in funkcionalne standarde bivalne kulture v sozvočju z najsodobnejšo tehnologijo, z okoljem in podnebnimi spremembami. Tudi pobuda Evropske komisije Novi evropski Bauhaus za pospešitev zelene preobrazbe postavlja arhitekturo in arhitekte v ospredje prehoda v bolj trajnostno gospodarstvo in družbo.

Kot še piše na spletni strani pobude Odprte hiše Slovenije, je uporaba lesa v arhitekturi in notranji opremi zagotovo odgovor za zeleno prihodnost.

Razstava je nastala pod pokroviteljstvom direktorata za lesarstvo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter javne agencije Spirit Slovenija v sodelovanju s partnerji.