Slovenija 15.2.2021 13:08

Prvi gost niza spletnih pogovorov (re)programiranje pisatelj Robinson

Ljubljana, 15. februarja - Pod okriljem platforme za sodobno raziskovalno umetnost konS, Kina Šiške in Aksiome se danes začenja niz pogovorov z umetniki in poznavalci najrazličnejših področij, od infrastrukture in energije do gradnje skupnosti in umetne inteligence. Današnji gost bo pisatelj Kim Stanley Robinson, ki je nazadnje izdal roman Ministrstvo za prihodnost.

V prvem tematskem pogovoru, poimenovanim Trigger (Sprožilec), bodo gostili Robinsona, trenutno najbolj priljubljenega pisatelja znanstvene fantastike. V trilogiji Mars, njegovi prvi mednarodni uspešnici, objavljeni med letoma 1992 in 1996, je raziskoval teraformiranje rdečega planeta, ki se je dotikalo primerjalne vesoljske politike in njenega vpliva na preživetje človeške vrste, piše v sporočilu za javnost.

Z zavezanostjo raziskovanja na področju obvladovanja in blaženja podnebnih sprememb je Robinson postal eden vodilnih predstavnikov podnebne fikcije, žanra, ki opise svet, kot ga poznamo, ali pa bližnjo prihodnost. Njegova knjiga 2312 je bila prva, ki je bila nominirana za vseh sedem glavnih nagrad na področju znanstvene fantastike in dobitnica prestižne nagrade Nebula za najboljši roman leta 2013. Njegov najnovejši roman Ministrstvo za prihodnost, objavljen med pandemijo, pa "prinaša surov prikaz tega, kaj bi bilo potrebno, da bi se ljudje končno soočili s pošastnimi stranskimi učinki antropocena," so zapisali organizatorji projekta.

V pogovoru, ki ga bo vodila španska novinarka in pisateljica Marta Peirano, bo govora o "trenutku streznitve, ko bomo kot človeštvo ponovno razmislili o svojem mestu in poti na edinem planetu, ki ga imamo, ter o obetajočih orodjih, ki jih je Robinson odkril v svojih dolgoletnih raziskavah," so še zapisali organizatorji.

Pogovor bo uvedel deseto izdajo Aksiominega programa Taktike&praksa, ki so ga letos poimenovali (re)programiranje: Strategije za samoregeneracijo. Ta sledi lanskemu MoneyLab-u, ki je zbral mrežo umetnikov, aktivistov in t.i. geekov v razpravi o oblikah finančne demokratizacije. Tudi letošnja izvedba v sodelovanju s Centrom urbane kulture (CUK) Kino Šiška in s platformo konS se osredotoča na vprašanje vse bolj vidnih in tudi vse bolj katastrofalnih posledic ignoriranja okoljske krize.

Vse pogovore bo vodila Marta Peirano, specialistka za raziskovanje odnosa med sistemi moči in tehnologijo, katere TED Talk Zakaj me opazujejo, če sem nihče? si je ogledalo več kot tri in pol milijona ljudi. V pogovorih z vodilnimi imeni ključnih področjih za regeneracijo, reset in rekonstrukcijo kolektivnega mišljenja in obnašanja bo iskala odgovore na vprašanje, kaj je potrebno, da se človeštvo zbudi in ukrepa, še preden se dokončno uniči. Serija spletnih pogovorov bo trajala vse do novembra.