Svet 17.2.2021 6:00

V newyorškem Metropolitanskem muzeju razstava Goyinih risb in grafik

New York, 17. februarja - V newyorškem Metropolitanskem muzeju umetnosti je na ogled razstava z naslovom Goya: Sanje, vizije, nočne more. Kot piše na spletni strani muzeja, razstava raziskuje, kako se je španski umetnik Francisco de Goya v risbah in grafikah odzival na burne družbene in politične spremembe v svetu okoli njega. Na ogled bo do 2. maja.

ZDA, New York. Metropolitanski muzej v New Yorku. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, New York.
Metropolitanski muzej v New Yorku.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Francisco de Goya (1746-1828), ki velja za enega najpomembnejših umetnikov s konca 18. in zgodnjega 19. stoletja, slovi po kot izjemno ploden risar in grafik. Ustvaril je približno 900 risb in 300 grafik. V njih je na edinstven in prepričljiv način izrazil svoj politični liberalizem, kritiko vraževerja in nenaklonjenost intelektualnemu zatiranju.

Postavitev je zasnovana tako, da obiskovalec spremljala umetnikov razvoj tako v smislu samega medija kot tudi tematik, ki se jih je loteval. Združuje približno sto del iz zbirke Metropolitanskega muzeja, ki se ponaša z eno najvidnejših zbirk Goyinih risb in grafik zunaj Španije, pa tudi iz madridskega muzeja Prado in še nekaterih drugih zbirk.

Goya se je rodil v Fuentetodosu blizu Zaragoze. Študiral je v Zaragozi, Madridu in Italiji. Bil je član Kraljeve akademije San Fernando v Madridu in uradni slikar na španskem dvoru. Leta 1824 je odšel v prostovoljno izgnanstvo v Francijo. Umrl je v Bordeauxu.

Ustvarjal je ob koncu rokokoja in v prvem obdobju klasicizma, vendar je njegova močna ustvarjalna osebnost presegla vse slogovne značilnosti. Bil je oster in kritičen opazovalec ter neusmiljen realist. Slikarski izraz je naslonil na Tiepolo in Rembrandta, v grafikah pa je izbral temačno, simbolično paleto. V njegovih delih so vidni nastavki romantičnega slikarstva in celo impresionizma.