Svet 18.2.2021 5:00

Pred 90 leti se je rodila nobelovka Toni Morrison

Ljubljana, 18. februarja - Pred 90 leti se je rodila ameriška pisateljica Toni Morrison, prva temnopolta književnica, ki je prejela Nobelovo nagrado. Pisateljica, ki je umrla leta 2019, je pozornost pritegnila z romanom Salomonova pesem, mesto ene osrednjih ameriških pisateljic pa si je utrdila z romanom Ljubljena. Njene romane je slovenskim bralcem približal Jože Stabej.

ZDA. Ameriška pisateljica in nobelova nagrajenka Toni Morrison. Foto: Twitter

ZDA.
Ameriška pisateljica in nobelova nagrajenka Toni Morrison.
Foto: Twitter

Toni Morrison se je rodila v delavski družini v zvezni državi Ohio. Angleško književnost je med drugim študirala na Univerzi Howard, pozneje je delala kot urednica pri založniški hiši Random House in kot literarna kritičarka in kolumnistka New York Timesa. Od leta 1989 do upokojitve leta 2006 je predavala na Univerzi Princeton.

Po romanesknem prvencu Najbolj modre oči (1970) in Suli (1973) je leta 1977 izdala Salomonovo pesem, s katero je pritegnila pozornost kritikov in širše javnosti ter se uveljavila kot ena osrednjih ameriških pisateljic. Za roman Ljubljena (1987) je prejela Pulitzerjevo nagrado. Leta 1993 je prejela Nobelovo nagrado.

Skupno se je podpisala pod 11 romanov, v katerih je večinoma pisala o temnopoltih Američanih ter v središče postavljala ženske like. Osrednjo temo - oblikovanje identitete temnopoltih Američanov - je premišljevala na podlagi različnih zgodovinskih ozadij. V slovenščino je Jože Stabej prevedel sedem romanov: Salomonova pesem, Ljubljena, Najbolj modre oči, Ljubezen, Milost, Domov in Bog pomagaj otroku.

Pisateljica je podpisala tudi številne eseje, pesmi in govore. Pogosto so jo, zaradi njenih angažiranih komentarjev aktualnih politik, predvsem na temo rasne diskriminacije in človekovih pravic, omenjali kot glas ameriške vesti.

Za svoje delo je prejela številne literarne nagrade, med njimi tudi najvišje ameriško odlikovanje, medaljo svobode. Tega od leta 1963 podeljujejo posameznikom, ki so pripomogli k varnosti ali nacionalnim interesom Združenih držav, svetovnemu miru ter za kulturne ali druge pomembne dosežke. Medaljo je pisateljici izročil tedanji ameriški predsednik Barack Obama. Ta jo je pozneje ob njeni smrti označil za "zaklad naroda". Po njegovih besedah je bila njena literatura imeniten izziv za bralčevo domišljijo. "Kakšen dar je bilo dihati isti zrak kot ona, čeprav zgolj za kratek čas," je zapisal.