Slovenija 17.2.2021 15:05

Zavod Bunker bo 23. Mlade leve posvetil Nevenki Koprivšek

Ljubljana, 17. februarja - Zavod Bunker bo nedavno preminuli ustanoviteljici Nevenki Koprivšek posvetil letošnji 23. mednarodni festival Mladi levi, ki bo v drugi polovici avgusta. Na spletu so odprli tudi žalno knjigo, na javni površini v Ljubljani ji bodo posvetili drevo, Mestni občini Ljubljana pa bodo predlagali, da po njej poimenuje eno izmed novih ljubljanskih ulic.

Ljubljana Umetniška direktorica zavoda Bunker Nevenka Koprivšek. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana
Umetniška direktorica zavoda Bunker Nevenka Koprivšek.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V spletni žalni knjigi je že več kot 60 zapisov, ki med drugim izpostavljajo njen prispevek sodobni umetnosti in neodvisni kulturni sceni v Sloveniji.

Kot so še sporočili iz Bunkerja, ji bodo v slovo pripravili dogodek ob njenem rojstnem dnevu, 1. junija.

Nevenka Koprivšek se je poslovila v 62. letu starosti. Bila je "nenadomestljiva persona slovenske in mednarodne kulturne krajine in neustavljiva promotorka sodobnih uprizoritvenih umetnosti, vizionarka in aktivistka po srcu, z močnim občutkom za solidarnost in posluhom za potrebe mesta, umetnosti, umetnikov", so zapisali v Bunkerju.

Bila je umetniška direktorica gledališča Glej, ustanoviteljica Bunkerja - neprofitnega zavoda za izvedbo in organizacijo kulturnih prireditev ter pobudnica raziskave o prostorski problematiki kulture, ki je vodila v vzpostavitev novih umetniških prostorov, med njimi Stare mestne elektrarne - Elektra Ljubljana. Soustanovila je društvo Asociacija ter številne mednarodne kulturne mreže in iniciative.

Bila je tudi ustanoviteljica in soselektorica Mladih levov, enega pomembnejših festivalov sodobne uprizoritvene umetnosti v Sloveniji. Poleg tega je delovala kot certificirana učiteljica metode ozaveščanja telesa Feldenkrais.

Leta 2003 je prejela Župančičevo nagrado za izjemne dosežke v kulturi v mestu Ljubljana. Leta 2011 jo je francosko veleposlaništvo v Sloveniji imenovalo za vitezinjo reda umetnosti in leposlovja. Odlikovanje je prejela za umetniško delo in poglabljanje vezi med državama, saj je kot direktorica festivala Mladi levi razvila tesno sodelovanje s francosko umetniško sceno in številnim francoskim umetnikom omogočila nastop v Sloveniji.

Leta 2016 je prejela tudi francosko odlikovanje častnik reda umetnosti in leposlovja.