Slovenija 24.2.2021 8:34

V navdih striparjem in animatorjem razstavi Gabrielle Giandelli in Gašperja Rusa

Ljubljana/Koper, 24. februarja - V sklopu projekta Živel strip! Živela animacija! bo od danes v Galeriji Italijanskega inštituta za kulturo na ogled manjša razstava italijanske stripavtorice in ilustratorke Gabrielle Giandelli. Ta bo nadgrajena s četrtkovo postavitvijo njenih del in del striparja Gašperja Rusa v koprski Galeriji Meduza.

Razstavi Gabrielle Giandelli in Gašperja Rusa sta del letošnje edicije natečaja Živel strip! Živela animacija!, nad katerim bdijo pri Združenju Vivacomix in reviji Stripburger. Vsako leto namreč za natečaj izberejo dela predstavnikov italijanske in slovenske stripovske scene, ki lahko služijo tudi kot navdih mladim ustvarjalcem stripov in animacij za natečaj, ki je odprt še do 24. marca.

V Kopru bodo od četrtka na ogled dela obeh avtorjev. Striparka ter ilustratorka Gabriella Giandelli se v sklopu projekta predstavlja z likom Belega zajca, osrednjega protagonista avtoričinega stripovskega albuma z naslovom Interiorae.

Beli zajec kot vseprisotni a nevidni duh motri življenje v neki večstanovanjski stavbi, pri čemer lahko spreminja obliko svojega telesa in se prosto sprehaja po hiši. "Avtoričin slog zaznamujeta verizem in pravšnja mera detajlov; kritiki jo zaradi njene jasne in realistične risbe, pa tudi zaradi same vsebine, pogosto uvrščajo med predstavnice 'magičnega realizma' v stripu," so zapisali pri Stripburgerju.

Gašper Rus pa se v Kopru predstavlja z izbranim naborom del, tako stripov kot ilustracij in grafik. Posebna pozornost bo namenjena liku Peste, neugledne stare gospe, ki simbolizira kugo. Poleg Peste bodo na ogled avtorjevi kratki stripi, kjer kot glavni liki nastopajo živali.

Avtorjevo predstavitev zaokroža njegovo najnovejše delo, lani izšlo pri Stripburgerju: strip Štirje godci, ki je nastal po ljudski pripovedki. Nastopajoči v tem stripu bodo predstavljeni tudi s kipom, ki sta ga oblikovala Marko A. Kovačič in Rok Mohar, pobarval pa Gašper Rus, še piše v najavi.

Na manjši razstavi v prostorih Italijanskega inštituta za kulturo v Ljubljani, ki jo odpirajo danes, pa bo moč videti še dodaten izbor del iz opusa Gabrielle Giandelli.

Odprtje razstave stripov udeležencev natečaja in podelitev nagrad bo sicer predvidoma potekala v Ljubljani 16. aprila v Trubarjevi hiši literature.

Nagrajence bo izbrala žirija v sestavi: Gašper Rus (avtor), Katerina Mirović (Stripburger), Andreja Goetz (Društvo Slon) in Paola Bristot (predsednica Združenja Viva Comix).