Svet 24.2.2021 9:56

Umrl je ameriški pesnik Lawrence Ferlinghetti

San Francisco, 24. februarja - V 102. letu starosti je v ponedeljek umrl ameriški pesnik, slikar in družbeni aktivist Lawrence Ferlinghetti. Bil je zadnji veliki pesnik beatniške generacije literatov. Njegova knjigarna in založba City Lights je postala središče bitniškega gibanja in renesanse v San Franciscu ter zaščitni znak ameriške kontrakulture v 50. letih minulega stoletja.

Ferlinghetti se je rodil leta 1919 v New Yorku. Oče je umrl že pred njegovim rojstvom, mati je bila pozneje sprejeta v psihiatrično bolnišnico, zato je otroštvo preživel pri teti v Franciji.

Pridružil se je ameriški mornarici in junija 1944 sodeloval pri izkrcanju v Normandiji. Bil je poslan v Nagasaki le nekaj tednov za tem, ko so ZDA leta 1945 izvedle jedrsko bombardiranje Hirošime in Nagasakija. Grozote, ki jih je videl, so ga zaznamovale za vse življenje in v njem utrdile protivojno prepričanje.

Študiral je na Univerzi Columbia v New Yorku in na pariški Sorboni, nato se je ustalil v San Franciscu in leta 1953 soustanovil neodvisno knjigarno in založbo City Lights. Ta je postala zbirališče pesnikov in pisateljev ter prva založnica knjig vodilnih avtorjev beatniške generacije Jacka Kerouaca, Williama S. Burroughsa in Allena Ginsberga.

Leta 1958 je Ferlinghetti izdal pesniško zbirko A Coney Island of the Mind (Coney Island razuma), prodanih je bilo več kot milijon izvodov.

Leto dni pred tem so ga aretirali in obtožili opolzkosti zaradi objave Ginsbergove pesmi Tuljenje (Howl). Pesem, ki je bila sporna zaradi homoseksualne vsebine, je bila deležna kritike zaradi svoje eksplicitnosti, vendar je bil Ferlinghetti na zelo odmevnem sojenju oproščen. "Proces Howl nas je resnično postavil na literarni zemljevid," je povedal v intervjuju, objavljenem na spletni strani City Lights leta 2018.

Ferlinghetti je napisal več pesniških zbirk, dram in romanov. Na njegov 100. rojstni dan je izšel avtobiografski roman Little Boy. Bil je tudi ploden slikar.

Po navedbah City Lights je Ferlinghetti pisal do 100. leta starosti. "Bil je neizmerno radoveden, njegovo navdušenje je bilo nalezljivo. Zelo ga bomo pogrešali," zapis na spletni strani City Lights povzema francoska tiskovna agencija AFP.

V slovenščini je pod naslovom Prvo in zadnje izšel izbor Ferlinghettijevih pesmi v prevodu Mihe Avanze.