Slovenija 25.2.2021 8:00

V MAO razstava ob obletnici smrti arhitekta Vojteha Ravnikarja

Ljubljana, 25. februarja - V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je od danes na ogled skupinski razstavni projekt Vojteh, s katerim obeležujejo deseto obletnico smrti arhitekta Vojteha Ravnikarja. Umetniška dela so prispevale avtorice in avtorji z različnimi delovnimi ozadji in likovnimi izrazi, ki v okviru razstave ostajajo osredinjeni na arhitektovo figuro.

Ljubljana. Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Foto: Sara Erjavec Tekavec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzej za arhitekturo in oblikovanje.
Foto: Sara Erjavec Tekavec/STA
Arhiv STA

Vojteh Ravnikar, nesporni protagonist slovenske arhitekture v obdobju zadnjih desetletij 20. in prvega desetletja 21. stoletja, je pretežni del svoje arhitekturne zapuščine ustvari na Primorskem, v njemu tako ljubi in arhitekturno fascinantni krajini. V slovensko arhitekturno zgodovino pa se je zapisal tudi kot urednik, večkratni nagrajenec, predavatelj, mentor, intelektualec, svetovljan, družbeni kritik ter neumorni raziskovalec.

Arhitekture se ni loteval zgolj z mislijo na njene tehnične in oblikovne vidike, temveč tudi skozi etične, družbene in estetske premisleke. Kot urednik revije Piranesi in član uredništva AB - Arhitektov bilten, pa tudi kot vodja organizacijskega odbora Piranskih dnevov arhitekture ter s prepričljivim osebnim in strokovno udarnim angažmajem je vselej deloval povezovalno ter stremel k tvornemu dialogu. Ob kopici raznolikih interesov in sodobnih uvidov je v našem prostoru pomagal vzpostaviti teoretski diskurz, ki je združeval interdisciplinarna umetniška in druga področja.

Kot so zapisali v MAO, je torej povsem primerno, da deseto obletnico arhitektove smrti obeležijo z razstavo, za katero so umetniška dela prispevale avtorice in avtorji z različnimi delovnimi ozadji in likovnimi izrazi, ki pa v okviru razstave ostajajo osredinjeni na figuro Vojteha Ravnikarja. Razstava je tako zasnovana z mislijo nanj in njemu v spomin.

Z deli sodelujejo Duša Jesih, Maruša Zorec, Miljenko Licul, Mirsad Begić, Nacho Criado, Roman Uranjek, Simon Kocjančič, Tanja Radež, Tadej Vaukman in Zora Stančič.

Raznoliko skupino formirajo vizualni umetniki, arhitekti ter grafični oblikovalci, Ravnikarjevi prijatelji in sodelavci, ki se svojega kolega in mentorja spominjajo skozi osebne meditacije, pa tudi predstavniki srednje generacije, ki arhitekta osebno niso poznali ter bodo tako prispevali lastne neobremenjene interpretacije na eni strani njegove arhitekture ter na drugi njega kot osebnosti.

Vojteh Ravnikar (1943-2010) je leta 1973 diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, kjer je kasneje tudi predaval. Med letoma 1977 in 1980 je sodeloval v skupini KRAS. Leta 2003 je v sodelovanju z Robertom Potokarjem ustanovil arhitekturni biro Ravnikar Potokar. Prejel je številne ugledne nagrade in priznanja, leta 2003 je prejel Prešernovo nagrado.

Razstava, ki je nastala v sodelovanju z Ravnikar Gallery Space, bo na ogled do 16. maja.