Svet 25.2.2021 6:00

Van Goghova slika pariškega Montmartra prvič na ogled javnosti

Pariz, 25. februarja - Ena osrednjih slik iz pariškega obdobja Vincenta van Gogha bo prvič na ogled javnosti. Delo s prizorom iz Montmartra, ki ga je umetnik ustvaril spomladi 1887, je bilo več kot stoletje v zasebni zbirki neke francoske družine. Umetnina bo razstavljena v Londonu, Amsterdamu in Parizu, nato pa jo bo avkcijska hiša Sotheby's marca ponudila na dražbi.

Za sliko si obetajo iztržiti med pet in osem milijonov evrov, piše britanski časnik The Guardian.

Delo z naslovom Scene de rue a Montmartre prikazuje območje pariškega Montmartra v času, ko je bilo to še povsem ruralno. Na sliki je med drugim upodobljen mlin na veter t. i. Moulin de la Galette, ki je bil uničen leta 1911. Slika je nastala v času umetnikovega dvoletnega bivanja z bratom Theom v Parizu.

Sliko je leta 1920 pridobil nek francoski zbiratelj in vse odtlej ostaja v isti družini. Kljub temu, da je delo navedeno v sedmih umetniških katalogih, nikoli ni bilo razstavljeno, piše The Guardian.

Van Gogh (1853-1890) je v Pariz odšel leta 1886, da bi preučeval impresioniste. V francoski prestolnici se je začel družiti z umetniki, kot so bili Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Emile Bernard, Camille Pissarro in John Russell. Njegova barvna lestvica je v Parizu postala svetlejša, poteze čopiča izrazitejše, dramatičnost slike pa poudarjena s črnim robljenjem barvnih ploskev.