Svet 27.2.2021 9:00

Pred vrati dvodelni Berlinale s 15 tekmovalnimi filmi

Berlin, 27. februarja - Mednarodni filmski festival v Berlinu bo v letošnji 71. izdaji zaradi trenutnih razmer potekal v dveh delih. Med 1. in 5. marcem bo v spletni obliki namenjen strokovni javnosti, ki bo med 15 tekmovalnimi filmi razkrila tudi dobitnike nagrad. V drugem, junijskem delu pa organizatorji upajo, da bodo filme lahko prikazali v kinih skupaj z ustvarjalci.

Nemčija, Berlin. Mednarodni filmski festival Berlinale. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Mednarodni filmski festival Berlinale.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Večino iz filmskega izbora si bodo predstavniki industrije in akreditirani novinarji lahko ogledali na spletu od 1. do 5. marca. Med 9. in 20. junijem pa si bo občinstvo Berlinala lahko ogledali večino filmov iz vseh sekcij na številnih kino projekcijah ob prisotnosti filmskih ustvarjalcev, napoveduje uradna spletna stran.

V tekmi za zlatega medveda je tokrat 15 filmov, s štirimi je zastopana Nemčija. To so režijski prvenec igralca Daniela Brühla z naslovom Next Door, film Dominika Grafa Fabian - Going to the Dogs, ki je nastal po romanu Ericha Kästnerja iz leta 1931, film režiserke Marie Schrader I'm Your Man in film režiserke Marie Speth Mr Bachmann and His Class.

Francija bo predstavila filma Albatros režiserja Xavierja Beauvoisa in Petite Maman režiserke Celine Sciamma, z dvema filmoma bo na festivalu tudi Madžarska: Forest - I See You Everywhere, ki ga je režiral Bence Fliegauf, in Natural Light režiserja Denesa Nagyja.

Romunski režiser Radu Jude se bo za zlatega medveda potegoval s filmom Bad Luck Banging or Loony Porn, mehiški režiser Alonso Ruizpalacios s filmom A Cop Movie, južnokorejski režiser Hong Sangsoo s filmom Introduction, gruzijski režiser Alexandre Koberidze s filmom We See When We Look at the Sky? in japonski režiser Hamaguchi Ryusuke s filmom Wheel of Fortune and Fantasy.

V tekmovalnem delu sta tudi iranski film Ballad of a White Cow, ki ga podpisujeta Behtash Sanaeeha in Maryam Moghaddam, ter libanonski film Memory Box Joane Hadjithomas in Halila Joreigeja. Ni pa tokrat ameriškega filma, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Ocenjevala jih bo žirija šestih režiserk in režiserjev, katerih filmi so prejeli zlatega medveda: Mohammad Rasulof iz Irana kot zadnji, lanski dobitnik te nagrade za film Zla ni ter Nadav Lapid iz Izraela, Adina Pintilie iz Romunije, Ildiko Enyedii z Madžarske, Gianfranco Rosi iz Italije in Jasmila Žbanić iz Bosne in Hercegovine. Žirija bo delovala brez predsednika, svojo odločitev pa bo sporočila 5. marca, piše na uradni festivalski strani.

Prvi v nizu velikih festivalov A kategorije vsakokrat predstavlja tudi filmske talente in poskrbi za filmsko tržnico, na kateri se že nekaj let predstavlja tudi Slovenija. Slovenski filmski center (SFC) bo slovenski film predstavljal na virtualnem prizorišču s Čehi in Slovaki pod skupno znamko CEC-Central European Cinema, so sporočili s SFC.

Na spletni filmski tržnici bo predstavljenih 12 filmov, ki so še v postprodukciji. To so celovečerni igrani prvenci Jezdeca režiserja Dominika Menceja, Ptičar režiserja Roberta Černelča, Inventura režiserja Darka Sinka in Eva režiserke Tijane Zinajić.

Predstavljeni bodo tudi celovečerni igrani filmi Orkester režiserja Matevža Luzarja, Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja in Nekoč so bili ljudje režiserja Gorana Vojnovića ter pet celovečernih dokumentarnih filmov - prvenec režiserke Maje Prelog Cent'anni, prvenec režiserke Marije Zidar Odpuščanje, Afganistanke na smučeh režiserke Haidy Kancler, Konoplja osvobaja režiserja Miha Čelarja in Telo režiserke Petre Seliškar.

V sklop Berlinale Talents, ki odkriva nove filmske avtorje z vsega sveta, pa so se uvrstili producentka Nina Robnik ter scenarista in režiserja Darko Štante in Urban Zorko. Izbrani so bili med 3000 prijavljenimi iz 65 držav. Prva dva v produkciji Stare gare razvijata Štantetov celovečerni igrani film Izgubljeni sin, Zorko pa v sodelovanju s produkcijsko hišo Vertigo razvija nov dokumentarni celovečerec.

Kinematografi v Nemčiji so sicer zaradi pandemije covida-19 še vedno zaprti, vendar možnost, da se Berlinale preprosto odpove, za pomočnico direktorja festivala, Nizozemko Mariette Rissenbeek, po pisanju dpa ni prišla v poštev. "Iskali smo najboljšo možno rešitev," je povedala.

V Berlinu običajno prikažejo približno 400 filmov in lani je bilo prodanih okoli 330.000 festivalskih vstopnic. Letošnja junijska izdaja bo po napovedih dpa precej manj obsežna.