Svet 1.3.2021 5:47

Nomadland in Borat osvojila filmska zlata globusa, Krona kraljevala med televizijskimi serijami

New York/Los Angeles, 1. marca - Nagrado za najboljši dramski film je na 78. podelitvi zlatih globusov Združenja tujih dopisnikov Hollywooda osvojil film kitajske režiserke Nomadland, Chloe Zhao pa je osvojila tudi nagrado za režijo. Drugi film o Boratu je dobil zlati globus za glasbeni film ali komedijo, v televizijskih kategorijah pa je kraljevala Krona.

ZDA, Los Angeles. 78. podelitev zlatih globusov Združenja tujih dopisnikov Hollywooda. Četrta sezona zgodbe o britanski kraljevi družini Krona je bila proglašena za najboljšo dramsko serijo, pri čemer sta zlati globus dobila tudi Josh O'Connor za vlogo princa Charlesa in Emma Corrin za vlogo princese Diane. Foto: Christopher Polk/NBC/ZUMA Wire/dpa/STA

ZDA, Los Angeles.
78. podelitev zlatih globusov Združenja tujih dopisnikov Hollywooda.
Četrta sezona zgodbe o britanski kraljevi družini Krona je bila proglašena za najboljšo dramsko serijo, pri čemer sta zlati globus dobila tudi Josh O'Connor za vlogo princa Charlesa in Emma Corrin za vlogo princese Diane.
Foto: Christopher Polk/NBC/ZUMA Wire/dpa/STA

ZDA, Los Angeles. Nagrado za najboljši film je na 78. podelitvi zlatih globusov Združenja tujih dopisnikov Hollywooda osvojil film Nomadland, Chloe Zhao pa je osvojila tudi režisersko nagrado. Drugi film o Boratu je dobil zlati globus za glasbeni film ali komedijo, v televizijskih kategorijah pa je kraljevala Krona. Foto: Christopher Polk/NBC/ZUMA Wire/dpa/STA

ZDA, Los Angeles.
Nagrado za najboljši film je na 78. podelitvi zlatih globusov Združenja tujih dopisnikov Hollywooda osvojil film Nomadland, Chloe Zhao pa je osvojila tudi režisersko nagrado. Drugi film o Boratu je dobil zlati globus za glasbeni film ali komedijo, v televizijskih kategorijah pa je kraljevala Krona.
Foto: Christopher Polk/NBC/ZUMA Wire/dpa/STA

Zgodba o prisilnih nomadih v času velike gospodarske krize v ZDA Nomadland temelji na knjigi Jessice Bruder, na podelitev pa je prišla s štirimi nominacijami. Za najboljšo žensko glavno vlogo v dramskem filmu je bila nominirana Frances McDormand, ki pa je nagrado prepustila Andri Day za vlogo slavne temnopolte pevke v filmu The United States vs. Billie Holiday.

Chloe Zhao je šele druga režiserka v zgodovini, ki je dobila zlati globus, letos pa so bile v tej kategoriji prvič doslej nominirane tri ženske. Nominacijo sta dobili tudi Regina King (One Night in Miami) ter Emeral Fennell za Obetavno mladenko.

Sacha Baron Cohen je poleg nagrade za najboljši glasbeni film ali komedijo Borat Subsequent Moviefilm dobil zlati globus še za najboljšo moško vlogo v tej kategoriji, s ten je ponovil uspeh iz leta 2006 za prvi film o komičnem kazahstanskem novinarju Boratu, ki odkriva ZDA.

Po zmagi se je zahvalil tudi "komičnemu geniju" Rudyju Giulianiji, odvetniku Donalda Trumpa, ki je nehote sodeloval v filmu kot pokvarjeni starec, ki si zapenja zadrgo na hlačah z domnevno mladoletno novinarko, ki jo igra Bolgarka Maria Bakalova.

Cohen se je zahvalil tudi njej, ki pa je kljub položaju favoritke zlati globus za najboljšo žensko glavno vlogo v glasbenem filmu ali komediji prepustila presenečeni Rosamund Pike (I Care A Lot).

Največji poraženec podelitve je bil črno-beli film o Hollywoodu v 30. letih 20. stoletja Mank, ki je po šestih nominacijah ostal praznih rok.

Posmrtno je zlati globus za vlogo trobentača v dramskem filmu Ma Rainey's Black Bottom dobil Chadwick Boseman, ki je umrl pred šestimi meseci za rakom na črevesju. Nagrado je sprejela njegova vdova Taylor Simone Ledward.

Četrta sezona zgodbe o britanski kraljevi družini Krona je bila proglašena za najboljšo dramsko serijo, pri čemer sta zlati globus dobila tudi Josh O'Connor za vlogo princa Charlesa in Emma Corrin za vlogo princese Diane. Igralka je ugnala Olivio Colman, ki se je potegovala za nagrado v vlogi kraljice Elizabete II. Krona je zlati globus kot najboljša dramska serija osvojila tudi leta 2017.

Za najboljšo televizijsko glasbeno ali komično serijo je bila razglašena kanadska Schitt's Creek, zlati globus pa je dobila tudi glavna igralka serije Catherine O'Hara.