Slovenija 1.3.2021 9:36

Na Krakovskem nasipu razstava ob 70-letnici Tehniškega muzeja Slovenije

Ljubljana, 1. marca - Na Krakovskem nasipu je od danes na ogled fotografska razstava Z vami že 70 let: Tehniški muzej Slovenije 1951-2021. Razstava v galeriji na prostem uvaja obeleževanje letošnjega jubileja, 70-letnice ustanovitve osrednjega slovenskega muzeja za ohranjanje tehniške dediščine.

Bistra. Tehniški muzej Slovenije. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Bistra.
Tehniški muzej Slovenije.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Na razstavi so muzejske zbirke predstavljene z zgodbami izbranih muzejskih predmetov, ki so povezani predvsem z zgodovino glavnega mesta. Razstava opozarja na bogato slovensko tehniško tradicijo in z njo povezano dediščino ter ponuja vpogled v sodobno vlogo muzeja, ki je kot povezovalec preteklosti in sedanjosti živahno mesto srečevanj, zanimivih doživetij in interdisciplinarnih povezovanj, so zapisali v muzeju.

Razstava prinaša zgodbe predmetov s področij ribolova, lova, lesarstva, kmetijstva, gozdarstva, vodnih pogonov, elektrotehnike, tekstilstva, cestnih vozil, tiskarstva, pošte in telekomunikacije, pa tudi strojegradnje, medicinske tehnike in robotike. Predmeti so prikazani v svojem izvornem okolju, torej tam, kjer so nastali, oziroma tam, kjer so jih uporabljali. Panoji so opremljeni tudi s QR kodami, ki vsebujejo informacije o predmetih.

Po besedah direktorice muzeja Barbare Juršič razstava mimoidočim podaja pregledno, zgoščeno in privlačno informacijo o preteklem in sedanjem strokovnem delu Tehniškega muzeja Slovenije. Predstavlja to, kar si lahko obiskovalci poglobljeno ogledajo, ko obiščejo stalne zbirke in občasne razstave ali se udeležijo različnih dogodkov, delavnic in prikazov v Bistri ali v Polhovem Gradcu.

Med drugim sta predstavljena parni stroj in generator iz Mestne elektrarne Ljubljana, s pomočjo katerih je v mestu 1. januarja 1898 zasvetila prva električna luč. Predstavljen je tudi skobeljni stroj Heba, narejen v tovarni Gustava Tönniesa, ki je bil pionir slovenske strojegradnje v drugi polovici 19. stoletja in eden od pomembnih akterjev industrijske revolucije na Slovenskem.

Razstava je nastala v sodelovanju s Turizmom Ljubljana in ministrstvom za kulturo. V Ljubljani bo na ogled do 31. marca, nato bo od 3. aprila in vse do konca leta stala v muzejskem kompleksu v Bistri. Razširjena različica razstave pa je od danes dostopna na spletni strani muzeja.

Na dan ustanovitve muzeja, 3. aprila, bo v muzeju čez ves dan potekal niz dogodkov, ki so jih organizatorji poimenovali Praznujmo skupaj. Med drugim bodo odprli občasno razstavo predmetov iz medicinske zbirke Zakladi iz depojev: Medicinski inštrumenti in pripomočki. Medicinska tehnika, ki ima v Sloveniji bogato zgodovino, predstavlja pomemben del tehniške dediščine, muzejska zbirka pa bo na pričujoči razstavi prvič predstavljena javnosti. Muzej do 3. aprila na svojem Facebook profilu tudi vsak dan predstavlja predmet iz svojih zbirk.

Tehniški muzej Slovenije je bil ustanovljen 3. aprila leta 1951. Prve muzejske zbirke - gozdarstvo, lesarstvo in lovstvo - so za javnost odprli 25. oktobra 1953. Poleg muzeja v Bistri ima svoje razstavne prostore še v Polhovem Gradcu, kjer je Muzej pošte in telekomunikacij, na gradu Bogenšperk pa sta na ogled slovenska geodetska zbirka in Valvasorjeva grafična zbirka. Zbirke Tehniškega muzeja Slovenije so na ogled tudi v Muzeju Tomaža Godca, oglednem depoju v Soteski, Muzejski zbirki IMV in Depojih državnih muzejev v Pivki.