Svet 2.3.2021 6:00

V sklopu Cankarjevih torkov z Dunaja Jure Pukl Quintet

Dunaj, 2. marca - V sklopu Cankarjevih torkov bo drevi ob 20.30 mogoče spremljati spletni koncert v živo iz kluba Porgy & Bess na Dunaju, na katerem bo nastopil Jure Pukl Quintet. Zasedba je nastala v razmerah covida-19, ko je v oktobru 2020 tri noči zapored premierno nastopila v klubu Tube's v Gradcu in predstavila skladbe z najnovejše plošče Broken Circles.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kvintet enega najboljših ter v svetu najbolj cenjenih slovenskih saksofonistov in skladateljev zadnjega desetletja Jureta Pukla se bo tokrat predstavil v spletnem živem programu znamenitega jazzovskega kluba Porgy & Bess, dobitnika nagrade Europe Jazz Network 2020 za najbolj drzen spored, piše na spletni strani Cankarjevega doma (CD).

Ob Puklu v kvintetu igrajo še Jani Moder (kitara), Danny Grissett (klavir), Danny Ziemann (bas) in Kristijan Krajnčan (bobni).

Plošča Broken Circles je izšla v začetku lanskega leta pri londonski založbi Whirlwind Recordings in je že enajsta Puklova avtorska plošča. Premierno jo je predstavil na slovitem Zimskem jazzovskem festivalu (Winter Jazz Festival) v New Yorku januarja lani. Zatem se je skupina podala na turnejo po Sloveniji, Rusiji, Španiji in Kosovu.

Pukl nastopa na številnih festivalih po svetu. Sodeluje z umetniki širokega glasbenega razpona, kot so Vijay Iyer, Darius Jones, Esperanza Spalding, George Lewis, Nasheet Waits, Dave Liebman, Han Bennink, Gerald Cleaver, Joel Ross, E. J. Strickland in Jeff Tain Watts. Dejaven je tudi kot pedagog, producent in organizator ter s svojo Kreativno jazz kliniko Velenje navdihuje mlade glasbenike po svetu.

Album Broken Circles zaznamuje novodobna brezčutnost. "Postali smo otopeli za številne dogodke. Incidente, ki smo jim priče, objavljamo na družbenih omrežjih, nato pa razširjamo pozitivne misli. Vendar je to premalo," Puklove besede povzemajo na spletni strani CD. A kot pravi Pukl, je vseeno optimist in dodaja: "Še vedno verjamem, da se bodo stvari izboljšale."