Slovenija 2.3.2021 9:44

V Galeriji Photon Korošinove upodobitve mestnega življenja

Ljubljana, 2. marca - V Galeriji Photon - Centru za sodobno fotografijo bo do 19. marca na ogled razstava fotografij Janeza Korošina z naslovom Mestni obredi. S postavitvijo ob fotografovi 85-letnici želijo predstaviti nekatere manj znane aspekte njegovega opusa, ki izkazujejo vešč pristop do tehničnih, dokumentarnih ter izraznih lastnosti fotografskega medija.

Ljubljana. Fotoaparat. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Fotoaparat.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot fotograf in eden pomembnejših predstavnikov Fotogrupe Ljubljana Šolt Korošin morda ni bil deležen tolikšne izpostavljenosti kot njegovi sodobniki, čeprav bi si jo za svoj obširni fotografski opus in dovršeno obvladovanje fotografske tehnike zaslužil, so zapisali v Galeriji Photon.

Korošinov pristop do fotografije je bil že znotraj Fotogrupe samosvoj in se je od ostalih ločil po povsem izvirnem umetniškem izrazu. V svojem obsežnem opusu se je posvečal raznovrstnim motivom, čeprav so v javnosti verjetno najbolj prepoznavne njegove upodobitve krajine.

Pričujoča razstava želi pozornost nameniti njegovim manj znanim delom, v katerih je upodabljal mestno življenje, zlasti v Ljubljani. Večina izbranih del za postavitev je nastala v 70. in 80. letih minulega stoletja ob raznolikih dogodkih, bodisi praznovanju 1. maja na Rožniku, romanju pri cerkvi Marije Pomočnice na Rakovniku, državnih paradah ali pa na konjskih dirkah in drugih športnih dogodkih.

V svoj objektiv je prav tako ujel tudi naključne prizore vsakdanjega mestnega življenja. Izbrana dela kažejo avtorjev tenkočuten pristop do kompozicije in mojstrsko ustvarjanje atmosfere. V dokumentiranju mestnega življenja je Korošin uporabljal svojevrstne likovne prijeme in se odločal za marsikdaj intrigantne vizualne rešitve. Predstavljene fotografije tako izkazujejo visoko dokumentarno kot tudi umetniško vrednost, so poudarili v Photonu.

Korošin se je s fotografijo začel ukvarjati pri 17 letih v Fotoklubu Ravne na Koroškem pod mentorstvom Francija Kamnika. Po odsluženem vojaškem roku se je zaposlil na Inštitutu Jožefa Stefana v Ljubljani, kjer je spoznal Marjana Smerketa, ki ga je vpeljal v razstavno fotografsko dejavnost.

Resneje se je fotografiji posvetil sredi 60. let minulega stoletja. Leta 1966 je postal član Fotokluba Ljubljana in Fotogrupe Šolt, ki sta se leta 1968 združila v Fotogrupo Ljubljana Šolt, kjer so delovali najvidnejši fotografi tega časa. Pozneje je postal tudi član Društva fotografov Slovenije, leta 1996 pa ga je Fotografska zveza Slovenije počastila s priznanjem Janeza Puharja za življenjsko delo v fotografiji.

Za svoje fotografsko delo je prejel tudi številna mednarodna priznanja. Fotozveza Jugoslavije mu je leta 1977 podelila naslov mojster fotografije, leta 2000 pa je od mednarodnega fotografskega združenja FIAP dobil naziv ekscelenca FIAP. V svojem dolgoletnem udejstvovanju v fotografiji je sodeloval na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in po svetu. Leta 2015, ob njegovi 80-letnici, so v Cankarjevem domu postavili pregledno razstavo njegovih del.