Slovenija 3.3.2021 9:00

Ljubljanska Drama s prvim delom zvočne uprizoritve Zajčeve Kalevale

Ljubljana, 3. marca - Ljubljanska Drama bo danes premierno predvajala prvi del zvočne uprizoritve igre Kalevala Daneta Zajca v režiji in dramaturgiji Eve Kraševec. Studijski posnetek bo predstavljen po delih in bo ostal brezplačno dostopen v zvočni knjižnici na spletni strani gledališča. Nadaljevanja bodo objavljena vsako sredo do prvega tedna aprila.

Ljubljana. Stavba SNG Drama v Ljubljani. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stavba SNG Drama v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Z zvočno uprizoritvijo igre Kalevala v SNG Drama Ljubljana nadaljujejo program platforme Zvočne drame, ki je zaživela na začetku sezone 2020/21 z uprizoritvijo Zajčeve drame Otroka reke.

Po besedah dramaturginje Eve Kraševec je Kalevala poleg Otroka reke eno izmed najbolj pesniških dramskih besedil Daneta Zajca. Dramsko govorico protagonistov zaznamuje izrazita pesniška retorika, zaradi katere to igro literarna znanost umešča v slovensko poetično dramo, ki pravzaprav najbolj točno definira specifiko Zajčevih iger, čeprav sam ni pristajal na tovrstno kategorizacijo.

Kalevale, ki je stoletja nastajala med ljudstvi in plemeni severnofinskih pokrajin ter se kot ustno izročilo ohranjala vse do druge polovice 19. stoletja, ko je gradivo zbral ter v obliki 52 spevov oziroma 22796 verzov zapisal zdravnik in filozof Elias Lönnrot, Dane Zajc ni prepesnil dobesedno. Jemal jo je predvsem kot izhodišče za razvoj lastne pripovedi.

Prav tako se je avtor, kot meni dramaturginja, v drami odmaknil od izvorne strukture tega epa, v kateri se izmenjavata dva pevca, s to posebnostjo, da drugi poje variacije na teme prvega ter s tem ustvarja paralelne vsebine istih pripovedi.

Kalevalo so v studiu ljubljanske Drame prebrali in posneli Nejc Cijan Garlatti, Saša Tabaković, Zvone Hribar, Barbara Cerar, Bojan Emeršič in Silva Čušin. Oblikovalka govorne podobe je bila Tatjana Stanič, snemalec, montažer in avtor glasbe je bil Jurij Alič.

S platformo Zvočne drame želi SNG Drama Ljubljana ustvariti zvočno knjižnico dramske klasike, ki bo na voljo vsem zainteresiranim poslušalcem, od strokovne javnosti do ljubiteljev slovenske dramatike, kot tudi ranljivim skupinam.