Slovenija 4.3.2021 10:48

Pogovor z Dejanom Pušenjakom ob njegovem prvencu

Ljubljana, 4. marca - Založba Pivec zvečer na svojem Youtube kanalu pripravlja pogovor z avtorjem knjige Retrovizor Dejanom Pušenjakom. Dolgoletni novinar v svojem knjižnem prvencu razkriva zakulisje slovenske medijske krajine. Obenem in vzporedno pa se v knjigi izrisuje tudi njegova osebna pripoved iz družinskega življenja, so zapisali pri založbi.

Pušenjak, ki je bi novinar pri Katedri, Delu in Večeru, piše o slovenski medijski krajini, o lastniških prevzemih največjih slovenskih dnevnikov, o pritiskih in vplivih na uredniško in novinarsko delo ter o drugem zakulisnem dogajanju. Obenem pa novinar, ki je pisal o notranji politiki, pripoveduje tudi svojo zgodbo iz perspektive družinskega očeta ter ljubitelja umetnosti, ki v svojih zapisih ne more mimo svojega rodnega mesta.

Avtor v knjigi piše o ljudeh in rečeh, ki jih je gledal od blizu in jih poimenuje s pravimi imeni, "a s hkratnim zavedanjem, da je vsak naš stavek sestavljen iz misli, torej izmišljen", so zapisali v založbi. Knjigo so označili za kolektivni roman o nas, kot nelinearno zgodbo o času in odprt sef s spomini.

Bralec bo skozi pripoved, ki je postavljena v en septembrski teden leta 2016, zbiral fragmente "in se pomikal v času nazaj in naprej, po Mariboru, Ljubljani in New Yorku, od časopisov k štedilniku in vrtcu, od frajgajstov, hipijev in genijev do slabih šefov". Knjiga, po oceni založbe, prinaša "nekakšno konzervo s koščki časa in številnimi akterji".

Knjiga nosi podnaslov Dnevnik gospodinjca. Pušenjak je namreč pred nekaj leti postal brezposeln. Prijavil se je na zavod za zaposlovanje, kjer mu je referentka dejala: "Diploma iz filozofije in odpuščen zaradi nesposobnosti? Težka bo..." Takrat je postal gospodinjec. "To je še danes, le da je zdaj gospodinjec, ki je izdal knjigo, ki dviguje prah v slovenskem medijskem prostoru," so zapisali pri založbi. Za knjigo je že načrtovan ponatis.

S Pušenjakom se bo drevi pogovarjal urednik Nino Flisar.