Slovenija 5.3.2021 5:00

Začenjajo se spletne Rdeče zore

Ljubljana, 5. marca - Z razstavo izbora protestniških plakatov z naslovom To je vojna se začenja 22. mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore. Festival bo zaradi pandemije letos v večji meri potekal po spletu in bo predstavil žensko in kvir umetniško, intelektualno in ustvarjalno delo, zaznamovala pa ga bo tudi podelitev nečastne bodeče neže.

Razstava To je vojna bo v Galeriji Alkatraz v AKC Metelkova mesto na ogled do 26. marca med ponedeljkom in petkom, bo pa dostopna tudi preko spleta. Razstava predstavlja izbor protestnih plakatov vsepoljske ženske stavke, ki predstavi vlogo poljskih vizualnih umetnic v boju proti prepovedi splava, ki se zaostruje. Plakati so ustvarjeni v različnih tehnikah.

V sklopu Rdečih zor bodo v nedeljo, v sodelovanju s portalom spol.si, podelili tudi nečastno "nagrado" bodeča neža za najbolj seksistično izjavo. Ob tem se bosta s performansoma predstavila tudi Federico Luz in Danijela Zajc. Slednja na festivalu sodeluje s predstavo Niti, ki je nastala v Cirkusarni NaokROG, enem od uničenih prostorov Avtonomne tovarne Rog.

"Na tej točki je nemogoče ubesediti oziroma sploh zapopasti, kakšna izguba nas je doletela zaradi nasilne in nezakonite evikcije in rušitve, ki jo je izvedla Mestna občina Ljubljana (Mol), se pa zavedamo moči Molove PR mašinerije, zato se nam zdi še toliko bolj pomembno, da ji ob bok postavimo praktičen prikaz tega, kar je nastajalo v tem prostoru," piše v sporočilu za javnost.

Predstava Niti bo na sporedu v torek, 9. marca, njeno vsebino pa je po zapisu na festivalski strani avtorica črpala iz lastne izkušnje življenja v tradicionalnem okolju: "Skoznjo poskuša razumeti življenje in delovanje babic, matere in sester ter hkrati iskati lastne pozicije znotraj omenjene relacije."

Na festivalu bo nastopil tudi balans, ki bo z glasbenimi vložki dopolnil branje poezije, izvedeno v sodelovanju s platformo IGNOR. Festival pa bo zaznamovalo tudi predavanje Asje Novak o albanskih virdžinah s predstavitvijo kampanje za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva v model "samo ja pomeni ja" z Inštitutom 8. marec.

Za sklep festivala bo 11. marca v živo prek spleta na sporedu glasbeni performans Ingver in GverilkII, ki mu bo po najavi na festivalski spletni strani sledil še video in glasbeni nastop Federica Luza v treh delih Da geht di Sonne unter!

"Rdečke torej še vedno razsajamo, tokrat prek spleta. Še vedno smo mednarodne/i, feministične/i in kvirovske/i. In imamo še veliko za pokazati, zato v nadaljevanju leta pričakujte tudi močan Rdeči cikel, v živo," so še sporočili s festivala.