Slovenija 5.3.2021 9:00

V Žalcu na ogled razstava Vladimirja Makuca Slike in kipi

Žalec, 5. marca - V Savinovem likovnem salonu Žalec so danes odprli razstavo Vladimirja Makuca Slike in kipi. Razstavo, ki bo na ogled do konca aprila, so pripravili v sodelovanju z Goriškim muzejem Kromberk - Nova Gorica, ki poseduje donacijo njegovih del. Kustosinja razstave pa je Breda Ilich Klančnik, so sporočili iz Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec.

Ljubljana. Umetnik Vladimir Makuc. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetnik Vladimir Makuc.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Čeprav je likovna zapuščina Vladimirja Makuca, umetnika s primorskimi koreninami, v naši zavesti povezana predvsem z grafičnim opusom, ga dela, odbrana za to razstavo, predstavljajo kot slikarja in kiparja. Ne glede na gradivo, ki ga je vselej vešče oblikoval, je tudi to pot v ospredju njegova značilna motivika. Še posebej ptice, s katerimi oživlja svojo večno pokrajino.

"Seveda ne mislim, da so moji motivi tako ozko lokalno pogojeni, širši okvir zanje je ves Kras, h kateremu spadajo Dalmacija, Istra, celo Portugalska in Sredozemlje nasploh. Zame je to simbol za ves svet," je dejal leta 1925 rojen Makuc, ki pa je umrl pred petimi leti.

Vladimir Makuc, grafik, slikar in risar, se je šolal na Akademiji upodabljajočih umetnosti v Ljubljani, kjer je opravil še specialko iz restavratorstva. Leta 1960 se je izpopolnjeval v znamenitem ateljeju Johnnyja Friedlaenderja v Parizu. Ves ustvarjalni čas, ko se je sprva posvečal predvsem grafiki v tehnikah jedkanice in akvatinte, po letu 1980 pa tudi slikarstvu in kiparstvu v porcelanu, je preživel kot svobodni umetnik v Ljubljani.