Slovenija 4.3.2021 12:20

V Galeriji ZDSLU razstava slikarke Mojce Senegačnik

Ljubljana, 4. marca - V Galeriji ZDSLU je od danes na ogled razstava akademske slikarke Mojce Senegačnik. Postavitev z naslovom Ostanki dneva združuje dela iz treh ciklov, ki jih je avtorica ustvarila v letu 2020 v času pandemije. Umetnica na kolažih reflektira stiske današnjega dne in spomine na svet, ko se je le-ta vrtel drugače.

Kot je v katalogu k razstavi zapisala kustosinja Mojca Puncer, poetičen in obenem stvarni naslov razstave Ostanki dneva odzvanja, podobno kot v istoimenskem romanu nobelovca Kazua Ishigura, v znamenju protagonistkinega poglabljanja v lastno preteklost, v katerem nas nesentimentalno vodi skozi svojo prelomno življenjsko inventuro v smeri sicer še nejasne, meglene, zgolj slutene prihodnosti.

Umetnica nam v zanjo značilni kolažni formi poleg drobcev iz svojega otroštva odstira tudi zev, brezno, ki se skriva za svetom iluzij slehernika. Sočasno s to prizemljitveno (ali pa vrtoglavo) gesto je tu zaupanje v moč umetnosti, ki nam lahko pomaga prenesti pogled v to brezno.

Razstava združuje dela iz ciklov Kratki stiki, Enciklopedija nekih dni in Podobe iz življenja in sanj. Nastajali so v letu 2020 pa vse do danes in so lepljenka heterogenih izvorov in vplivov - nekakšno miselno in likovno-formalno kolažiranje, kjer je vsakokratna celota bistveno več kot zgolj seštevek posameznih delov. S pomočjo koncepta diagrama lahko tehniko kolaža opredelimo kot "vizualni sintetizator", v katerega se stekajo kodirani, reprezentacijski klišeji ali konvencije, medtem ko iz njega izhaja inovativna likovna govorica, ki poraja nove vizualne kode in načine zaznavanja, je še zapisala kustosinja.

Leta 1971 v Celju rojena Mojca Senegačnik je študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Med letoma 1996 in 2006 je imela status samostojne ustvarjalke na področju kulture. Od leta 2018 pripravlja avtorske razstavne projekte ter se udeležuje skupinskih razstav in drugih umetniških projektov na območju Krasa, šele v zadnjem letu intenzivneje v Celju, kjer živi in deluje.

Razstava sodi v sklop razstav programa ZDSLU, v katerem društvo predstavlja zanimive in odmevne likovne umetnike regionalnih društev, tokrat članico Društva likovnih umetnikov Celje. Na ogled bo do 27. marca.