Svet 5.3.2021 9:31

Edna O'Brien bo prejela visoko francosko odlikovanje umetnosti in literature

Pariz, 5. marca - Irska pisateljica Edna O'Brien (90) bo v nedeljo prejela visoko francosko državno odlikovanje, znak komturja v umetnosti in humanistiki, je pisal britanski The Guardian. Odlikovanje od leta 1957 podeljujejo posameznikom, ki so s svojim delom ključno zaznamovali umetniško ali literarno krajino.

Na francoskem veleposlaništvu na Irskem so zapisali, da je Edna O'Brien od prvenca Dekleti z dežele, ki je bil ob izidu leta 1960 prepovedan, do njenega zadnjega romana z naslovom Girl, ostala "zaprisežena feministka, ki daje glas ženskam po svetu", ter eno največjih pisateljskih imen 20. stoletja.

Edna O'Brien je vzpostavila posebno povezavo s Francijo in s francoskim bralstvom tako zaradi kakovosti svoje literature kot tudi zaradi njenih univerzalnih bojev proti nasilju nad ženskami, ki so posebej odmevali v Franciji, so še zapisali na veleposlaništvu. Pisateljica je sicer leta 2019 postala tudi prva nefrancoska prejemnica posebne literarne nagrade femina.

Nedeljske podelitve odlikovanja se bodo po pisanju The Guardiana udeležili irska ministrica za kulturo Catherine Martin, irski pisatelj Colum McCann in irski igralec Gabriel Byrne, Edni O'Brien pa bo odlikovanje izročila francoska ministrica za kulturo Roselyne Bachelot.

Francija na področju kulture podeljuje tri vrste odlikovanj, ki se razvrščajo od najnižjega viteza, preko častnika do najvišjega komturja. Ta najvišji naziv, ki ga bo prejela Edna O'Brien, so si v zgodovini že prislužili literati T.S. Eliot, Jorge Luis Borges, Seamus Heaney in Ray Bradbury, z drugih področij umetnosti pa Sean Connery, Bono, Bruce Willis in Meryl Streep, še povzema The Guardian.

Leta 2011 je francoski znak komturja v umetnosti in humanistiki prejel tudi tržaški pisatelj Boris Pahor.