Svet 7.3.2021 5:00

Newyorška MoMA napovedala veliko razstavo Paula Cezanna

New York, 7. marca - Newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) za poletje načrtuje veliko razstavo z deli francoskega slikarja Paula Cezanna. Kot je muzej napovedal v tem tednu, se bo postavitev osredotočila predvsem na njegove manj znane risbe in umetniške akvarele, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA, New York. Newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA). Foto: Robi Poredoš/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA).
Foto: Robi Poredoš/STA
Arhiv STA

Na razstavi z naslovom Cezannova risba bo med 6. junijem in 25. septembrom na ogled več kot 200 njegovih del.

Paul Cezanne (1839-1906) je postavil temelje modernemu likovnemu ustvarjanju ter vplival na Gauguina in Van Gogha. Vplival je tudi na kubiste in fauviste ter abstraktno umetnost 20. stoletja.

Kljub krajšim obiskom slikarskih šol je bil v glavnem samouk. Večino časa je ustvarjal na podeželju in se proti koncu življenja v globoki meditaciji s slikanjem združil z naravo v živo, nedeljivo celoto.

V nasprotju z impresionisti, ki so z barvnimi lisami skušali predstaviti svojo subjektivno iluzijo o snovnem svetu, je želel ohraniti trdno podobo predmetov. S čvrstimi, poenostavljenimi oblikami, podanimi v kontrastnih barvah, je oblikoval nov slikarski izraz z uravnoteženim ritmom in barvno harmonijo, v katerem sta barva in oblika postali avtonomni vrednoti.

Kot umetnika ga dolgo niso razumeli. Pomen njegovega opusa so strokovnjaki začeli v celoti odkrivati in ceniti šele v začetku 20. stoletja, je mogoče prebrati v Velikem svetovnem biografskem leksikonu.

Med njegovimi pomembnejšimi deli so slike Obešenčeva hiša v Anversu (1873), Modra vaza (1883-87), Avtoportret (1886), Kopalci (1890), Žena z vrčem za kavo (1894), Kvartopirci (1890) in Gora Saint-Victiore (1904).