Na hitro prelistano 13.3.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 13. marca - Pri založbi Beletrina so izdali pesniško zbirko Cvetke Lipuš Odhajanje za začetnike, pri Založbi Škuc roman Nataše Sukič Amplituda: remiksi in drugo, pri Mladinski knjigi pa v zbirki Jasno in jedrnato enciklopedija likovne umetnosti.

Ljubljana. Knjiga Nataše Sukič z naslovom Amplituda. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Nataše Sukič z naslovom Amplituda.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Cvetke Lipuš z naslovom Odhajanje za začetnike. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Cvetke Lipuš z naslovom Odhajanje za začetnike.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Likovna umetnost jasno in jedrnato. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Likovna umetnost jasno in jedrnato.
Foto: STA

CVETKA LIPUŠ O ODHAJANJU ZA ZAČETNIKE

Cvetka Lipuš je o novi knjigi, naslovljeni Odhajanje za začetnike (Beletrina), zapisala, da je bila njena osnovna zamisel "napisati priročnik za razna odhajanja". "Mikalo me je preoblikovati popularni žanr priročnikov povsem po svoje, za drugo zvrst besedila," je dodala.

"V poglavjih Kako se skriti, Kako oditi, Poti, Kako potovati sam ter Kako zajeti luč spoznavamo raznovrstna, večplastna odhajanja, ki pa imajo v jedru nekaj skupnega. Obstajajo različni odhodi: dobesedni, kot so preselitev, potovanje, smrt, in odhodi v prenesenem pomenu, kot so pobeg v notranjo imigracijo, izguba spomina, roda, smrt drage osebe. Skozi poglavja se kot reka podtalnica vijuga vsem bitjem vpisan končni odhod," so sporočili z Beletrine.

Dodali so, da osebe in predmeti, ki se oglašajo v teh pesmih, doživljajo - deloma tudi ironično - različne načine odhoda ali obujajo osebe, ki so že odšle. Pesmi v zbirki so vaje za poslednjo izkušnjo. V recenziji za Buklo pa je Maja Črepinšek zapisala: "Večkrat nagrajena pesnica tudi tokrat očara z izbornim jezikom, premočrtno jasno mislijo, sirenskim zvenom besed, samosvojo poetiko in posebnim občutenjem topline, ki kljub temačnosti téme prižiga mehko, toplo luč in ustvarja bližino, v katero se želiš vračati, da ob odhajanjih potolažiš srce."

NATAŠA SUKIČ V AMPLITUDI TUDI Z REMIKSI

Pri Založbi Škuc je v zbirki Vizibilija izšel roman Nataše Sukič Amplituda: remiksi in drugo. Že sedmo prozno delo Nataše Sukič, kot namiguje že podnaslov remiksi in drugo, konceptualno zasnovo išče v intermedialnih zmožnostih literature. "V delu je tako mogoče prepoznati nekatere drobce iz avtoričinih prejšnjih del, ki so sedaj integrirani v nove kontekste in tako del nove celote, če se poslužimo glasbenega izrazja, ki avtorici, kot prvi DJ-ki v Sloveniji, nikakor ni tuje, gre bodisi za remikse ali remake," so zapisali pri založbi.

Nataša Sukič v Amplitudi ponovno spretno uporabi nekatere prednosti kratkoprozne zgoščenosti, s katero v sedaj že prepoznavnem slogu ustvari nov roman. "Avtoričina pisava, ki asocira na filmsko kadriranje z izrazitim občutkom za atmosfero v amplitudi izriše zgodbo neimenovane prvoosebne pripovedovalke, njeno soočanje s telesom in starostjo, s starajočim telesom in družbeno percepcijo starosti, s sovražnostjo sveta na robu epidemiološke katastrofe, in navsezadnje z Ivanino ljubeznijo in Eleninim prijateljstvom," so še zapisali pri Škucu.

JASNO IN JEDRNATO O LIKOVNI UMETNOSTI

Zbirka enciklopedij Jasno in jedrnato je zasnovana kot prijazen, ilustrativen in vsebinsko strnjen razvojni prerez osnovnih oblik človekovega mišljenja in delovanja ter zgodovinski pregled ključnih osebnosti, ki so pomembno zaznamovale izbrana področja, so zapisali pri Mladinski knjigi. Po zgodovini, psihologiji in znanosti so v prevodu Nikija Neubauerja izdali še enciklopedijo o likovni umetnosti, ki razkriva ključne trenutke v razvoju umetnosti, predstavlja prelomne dosežke in največja umetniška dela v različnih medijih.

Skozi zgodovino so umetniška dela prevzemala različne oblike in služila različnim namenom, ob tem pa so se stalno razvijala. Ta knjiga nas vodi od prazgodovinske, antične umetnosti, umetnosti srednjeveškega sveta, renesanse, manierizma, baroka, neoklasicizma, romantike, simbolizma pa vse do modernega sveta. Hkrati pa prepoznava tudi ideološke, družbene, politične in tehnološke sile, ki so oblikovale razvoj umetnosti. Raziskuje tudi zanimiva vprašanja, na primer, zakaj nekaj velja za umetnost.