Slovenija 9.3.2021 8:35

Tomaž Grom in Žiga Golob na spletnem koncertu v živo iz Gallusove dvorane CD

Ljubljana, 9. marca - Na spletnem koncertu v živo iz Gallusove dvorane Cankarjevega doma (CD) bosta nocoj v okviru Cankarjevih torkov nastopila kontrabasista Tomaž Grom in Žiga Golob. Nastopila bosta samostojno in v duu, koncert pa bo na voljo brezplačno v prenosu na YouTube kanalu in Facebook strani CD.

Ljubljana. Gallusova dvorana Cankarjevega doma. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gallusova dvorana Cankarjevega doma.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Osrednji kulturni hram s tem nadaljuje "kovidno serijo" spletnih solističnih in duo koncertov. Kontrabasista bosta nastopila po pianistih Bowrainu in Saši Vollmaierju ter saksofonistih Cenetu Resniku in Boštjanu Simonu.

Kot so zapisali v CD, sta na novo priložnost za oba čakala 20 let. Medtem pa sta muzicirala s številnimi sodelavci v glasbenih, gledaliških in filmskih kreacijah, na odrih doma in po svetu.

Kot je povedal Grom, je vabilo izkoristil za pripravo in izvedbo zamisli brez konceptov, ki bi bili zunaj glasbenih parametrov. Tokrat bo doma pustil ozvočenje in elektroniko. "Še vedno me sicer vabi draž neznanega, ki se ga s strahom veselim. Tu mislim predvsem na muziciranje z Žigo."

Žiga pa je povedal: "Kadar nastopam solistično, vedno improviziram. Res pa je, da pristop k improviziranju rahlo spreminjam od koncerta do koncerta ali celo od 'skladbe' do 'skladbe'. Včasih gre za nekakšen ohlapen opis iz dveh, treh pridevnikov, kakšno občutje bi želel ustvariti, včasih si določim, z naborom katerih tonov bom začel ali pa kaj tretjega."