Slovenija 11.3.2021 8:54

Ob jubileju Miroslava Košute pesniška zbirka in otroška predstava

Trst, 11. marca - Pesnik, dramatik in prevajalec Miroslav Košuta danes praznuje 85. rojstni dan. Avtor vrste pesniških zbirk je velik del svojega ustvarjanja posvetil mlajšim bralcem. Pri Mladinski knjigi se bodo njegovemu jubileju poklonili z izdajo pesniške zbirke Božaj veter, v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu pa s predstavo Medved z miško na rami.

Ljubljana. Tržaški pesnik Miroslav Košuta. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Tržaški pesnik Miroslav Košuta.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Košuta v zbirki ljubezenskih in prijateljskih pesmi bralca na sproščen način popelje v svet, ki je poln hrepenenj in mladostnih sanjarjenj, so ob knjigi z 39 pesmimi, ki je izšla v zbirki Sončnica, zapisali pri Mladinski knjigi. Za likovno podobo je poskrbela ilustratorka mlajše generacije Ana Maraž.

O nastanku zbirke Božaj veter je Košuta dejal, da so pesmi vezane še na gledališko obdobje, ko ni imel časa, da bi jih zbrusil. "Pred dobrim letom so stopile predme prašne in očitajoče, urednica Irena Matko Lukan pa me je spodbudila, naj jih dopolnim. Toliko sem jih ujčkal, da bi jih sam težko razvrstil po starosti, a zadnja rojena daje celoti naslov," so njegove besede povzeli pri založbi.

Njegovemu ustvarjanju, zlasti za mlajše, se bodo poklonili tudi v Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu, kjer bodo prek spleta prikazali poetično predstavo za otroke Medved z miško na rami, ki je nastala po njegovih verzih. Četrtkova pravljica ob rojstnem dnevu književnika in nekdanjega direktorja tržaškega gledališča bo obenem tudi uvod v nov spletni projekt gledališča z naslovom Pravljice za odrom, so sporočili iz SSG.

Miroslav Košuta, ki se je rodil leta 1936 v Križu pri Trstu, je maturiral na tržaški gimnaziji, leta 1962 pa diplomiral na ljubljanski Filozofski fakulteti iz primerjalne književnosti in literarne teorije. Sprva je bil novinar na RTV Ljubljana, nato dramaturg v SSG v Trstu, urednik pri Založništvu tržaškega tiska, od leta 1978 pa vse do upokojitve pa ravnatelj in umetniški vodja SSG v Trstu. Bil je tudi urednik tržaške revije Dan.

Literarno pot je začel z objavljanjem kratkih zgodb v Primorskem dnevniku, prve pesmi je objavil v srednješolskem glasilu Literarne vaje. Izdal je več pesniških zbirk, prvo, Morje brez obale, leta 1963. Za otroke in mladino piše pesmi, radijske in gledališke igre, podpisuje pa se tudi pod gledališke songe, epigrame in drame, kritike, eseje in radijske komentarje ter prevode leposlovja iz italijanščine in španščine.

Njegova lirika, ki izvira iz obmorskega in kraškega sveta, je impresionistična, mediteransko razgibana, intimistično erotična in trpko razmišljujoča o slovenstvu v zbirkah Morje brez obale in Pričevanje (1976). Smrt in nostalgijo je tematiziral v zbirkah Odseljeni čas (1990) in Pomol v severno morje (2001). Ob njegovi 80-letnici je izšla njegova avtobiografska pripoved Mornar na kozi, s katero se je vrnil v čas zgodnjega otroštva in mladosti, spomine na ljubljansko obdobje pa je strnil v knjigi Na zmajevih krilih, ki je izšla lani.

Za svoje ustvarjalno delo je prejel več nagrad, med njimi vstajenje, zlatnik poezije, Levstikovo nagrado za življenjsko delo, red za zasluge za prispevek h gledališkemu življenju na Tržaškem in ustvarjalni opus ter malo in veliko Prešernovo nagrado. Kot so ob slednji tedaj zapisali v utemeljitvi, nagrada potrjuje vrednost Košutinih verzov in opozarja na zasluge, ki jih ima pesnik pri ohranitvi slovenske besede v tržaškem urbanem svetu.