Svet 15.3.2021 5:00

Ameriška filmska akademija bo objavila nominacije za oskarje

Los Angeles, 15. marca - Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti bo danes objavila nominirance za oskarje. Do nominacije za najboljši film je upravičenih 366 filmov. Za nominacijo v najpomembnejši kategoriji morajo filmi sicer izpolnjevati več zahtev, kot so dolžina in prikazovanje v kinih, a so člani akademije tokrat kriterije zaradi pandemije nekoliko omilili.

ZDA, Los Angeles. Filmska nagrada oskar. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

ZDA, Los Angeles.
Filmska nagrada oskar.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Pred pandemijo so morali biti filmi, da so se lahko potegovali za nominacijo, dolgi več kot 40 minut, do predvidenega datuma pa so morali biti na ogled v kinu v najmanj šestih večjih ameriških mestih. Zaradi zaprtih kinematografov v času pandemije pa je akademija z več kot 9000 člani sklenila, da v izbor za nominacijo izjemoma spusti filme, ki so bili namesto v kinodvoranah predvajani preko pretočnih kanalov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Med filmi, ki so se med številnimi kvalificirali za nominacijo, so vestern Paula Greengrassa News of the World s Tomom Hanksom in Heleno Zengel, biografski film Mank režiserja Davida Fincherja o scenaristu Hermanu J. Mankiewiczu in danska drama Nažgani Thomasa Vinterberga. Prav tako se med favoriti za nominacije pojavljajo filmi The Trial of the Chicago 7 v režiji Aarona Sorkina, Nomadland režiserke Chloe Zhao s Frances McDormand v glavni vlogi in Promising Young Woman v režiji Emerald Fennell.

Podelitev 93. oskarjev je predvidena 25. aprila.

Lani je bilo do nominacije za najboljši film upravičenih 344 filmov. Oskarja za najboljši film je nato prvič v zgodovini podeljevanja nagrad dobil tujejezični film, in sicer srhljivka Parazit južnokorejskega režiserja Boonga Joon-hoja.