Slovenija 15.3.2021 11:45

Akcija Mi smo kultura beleži izjemen odziv

Ljubljana, 15. marca - Igralec Jernej Čampelj je januarja začel akcijo Mi smo kultura, v sklopu katere si, kot je zapisal, želi fotografirati ljudi, ki kakorkoli prispevajo h kulturi v Sloveniji. Odziv nanjo je, kot je povedal za STA, neverjeten. Danes je dogovorjen za fotografiranje v Ljubljani, ob koncu dneva bo imel zabeleženih že 340 obrazov delavcev v kulturi.

Igralec Jernej Čampelj je samozaposlen v kulturi. Zaradi pandemije je, kot še številni drugi, ostal brez dela in prostora za izražanje. Ker ni le igralec, temveč tudi fotograf, se je v teh časih bolj posvetil fotografiranju.

Foto akcijo Mi smo kultura je začel 11. januarja, k sodelovanju pa je povabil vse, ki kakorkoli prispevajo h kulturi v Sloveniji: slikarje, igralce, glasbenike, tonske tehnike, kostumografe, organizatorje, kustose, lučkarje, scenske delavce in druge. "Želim si zajeti ljudi, ki so v teh časih pozabljeni in za večino nepotrebni. Želim si, da ljudje vidijo, da nas ni malo in da smo pomembni," je zapisal v povabilu k sodelovanju.

"Zavedam se, da samo to, da sam stojim na odru, še nič ne pomeni. Da mora najprej priti do tega, za kar pa je odgovornih zelo veliko ljudi, ki jih gledalci ne vidijo," je dejal za STA.

Odziv ljudi je neverjeten. "Ko objavim termin, je v desetih do petnajstih minutah zapolnjen," je povedal. O terminih obvešča preko Facebooka, vendar, kot pravi, ni omejitev.

Večinoma fotografira v Ljubljani, kamor pridejo k njemu tudi ljudje iz drugih delov Slovenije. Odpravi pa se tudi v druga mesta in kraje, če ga povabijo ali če ljudje zaradi logističnih zagat ne morejo do njega. Kot poudarja, ne gre le za osrednjeslovensko kulturo, ampak želi, da imajo priložnost ljudje na vseh koncih Slovenije.

Ob kulturnem prazniku je bil projekt predstavljen v osrednjem atriju ljubljanske Mestne hiše z video projekcijo 172 pogledov delavcev v kulturi. Video projekcija je bila napovednik za razstavo, ki bo v desnem atriju ljubljanske Mestne hiše na ogled od 9. do 27. avgusta. Septembra bo po Čampljevih besedah razstava na ogled v Mestni hiše v Novi Gorici, dogovarja pa se še za nadaljnje postavitve.

Kakšna bo končna številka, težko reče, saj projekt raste in raste. "Želim dati priložnost vsem, ki si želijo biti zraven, dati svoj obraz, pokazati, da obstajamo in da nas ni malo," je sklenil Čampelj.