Svet 16.3.2021 5:00

Križ z Lampeduse po britanskih galerijah kot opomnik na migrantsko krizo

London, 16. marca - Križ, ustvarjen iz ostankov migrantske ladje, ki je potonila med plovbo po Sredozemskem morju, bo od konca maja na ogled v več britanskih muzejih in galerijah, poroča The Guardian. Postavitev Crossings: Community and Refugee (Prečkanje: Skupnost in migranti) bo poleg križa zaznamovalo še 12 ladjic v Siriji rojenega umetnika Issama Kourbaja.

Italija. Prebežniki na južnoitalijanskem otoku Lampedusa. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija.
Prebežniki na južnoitalijanskem otoku Lampedusa.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Križ iz ostankov nesrečne migrantske ladje je pred petimi leti odkupil londonski Britanski muzej. Je eden od križev, ki jih je po tragediji na Lampedusi leta 2013, v kateri je umrlo 311 migrantov iz Somalije in Etiopije, ustvaril tesar Francesco Tuccio z italijanskega otoka Lampedusa.

Tragedijo je preživelo 155 ljudi in Tuccio je iz razbitin ladje, s katero so migranti želeli pripluti v boljše življenje, stesal prav toliko križcev, nekaj večjih pa je ustvaril kot simbolov skupnosti. Po pisanju britanskega The Guardiana, je namen razstave ponovno odpreti razpravo o migrantskem vprašanju.

Kuratorka razstave Jill Cook je dejala, da križ z Lampeduse opominja na vse izgubljene človeške zgodovine in na tisoče ljudi, ki bodo sicer pozabljeni. "Les s svojo od sonca zbledelo barvo in z vonjem po soli in morju pooseblja aktualno krizo, hkrati pa predstavlja simbol upanja," je še menila.

Poleg križa bo razstavljenih tudi 12 miniaturnih ladjic, v katere so postavljene ogorele vžigalice. Te predstavljajo posameznike, ki se iz severa Afrike podajo na tvegano potovanje preko Sredozemskega morja v Evropo. Ladjice je ustvaril v Siriji rojeni umetnik Issam Kourbaj in so del njegove serije z naslovom Dark Water, Burning World (Temne vode, svet v plamenih).

Prva etapa potujoče postavitve bo Muzej ljudske zgodovine v Manchestru, kjer bo na ogled od 29. maja, navaja The Guardian.