Slovenija 18.3.2021 9:00

Beethoven in Brahms ob 75-letnici mariborske Koncertne poslovalnice

Maribor, 18. marca - Koncertna poslovalnica Narodnega doma Maribor, ki je najstarejša takšna institucija v Sloveniji, danes praznuje 75. rojstni dan. Od leta 1946 je priredila 2682 koncertov. Tokrat ga v živo ne more, zato prireja koncert prek spleta. Glasbi Ludwiga van Beethovna in Johannesa Brahmsa je moč prisluhniti ob 20. uri v Awwwditoriju.

Maribor. Narodni dom Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Narodni dom Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

V Dvorani Union bodo nastopili Janez Podlesek na violini, Karmen Pečar Koritnik na violončelu in Aleksandar Serdar na klavirju. Neposreden prenos koncerta bo na spletu v okviru digitalnega cikla Awwwditorij, ki ga je Narodni dom Maribor vzpostavil v času zaprtja koncertnih dvoran zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19.

"Izkušnje nam zagotavljajo, da bo tudi ta kriza izzvenela, tako kot ena izmed neviht v sinjem morju koncertov, ki smo jih in jih bomo šele priredili. Spominja nas na veličino umetnosti, njeno nadčasovnost in uteho, ki jo ponuja," je ob jubileju izpostavila vodja programa klasične glasbe v Narodnem domu Maribor Barbara Švrljuga Hergovich.

Gonilne sile Koncertne poslovalnice so si po njenih besedah vedno prizadevale, da je bila vrhunska glasba vedno dosegljiva vsem. "Živeli so v plemenitem prepričanju, da vrhunska umetnost je in mora biti univerzalna. Za tem prepričanjem danes ponosno stojimo tudi mi," je navedla.

Na nocojšnjem koncertu bo nastopila nova zasedba sicer mariborskemu občinstvu že dobro znanih glasbenikov. "Raznolikosti se lahko ustvarjalno dopolnjujejo in prav to si lahko obetamo od treh različnih temperamentov, ki bodo svoje moči vpeli v skupno razumevanje in posredovanje glasbe. Trio bo svoje sožitje uglasil ob izboru reprezentativnih mojstrovin za klavirski trio, izrazno raznoliki glasbi, ki tudi poslušalcem obeta intenzivno koncertno doživetje in nova odkritja v navidezno dobro znanem," napovedujejo v Narodnem domu.

Njihova Koncertna poslovalnica je najstarejša tovrstna poslovalnica ne le v Sloveniji ampak tudi na ozemlju nekdanje skupne države Jugoslavije. Prvi koncert je priredila marca 1946, ko je v mariborski Dvorani Union gostovala Tržaška filharmonija pod vodstvom Jakova Cipcija.

Kasneje so med drugim gostili umetnike, kot so Svjatoslav Richter, Vaclav Neumann, Benjamin Britten, Peter Pears, Sergiu Celibidache, Valerij Gergiev, Neeme in Paavo Järvi, Marjana Lipovšek in Bernarda Fink, pa Leningrajska in Češka filharmonija ter orkester Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga.

Koncertno ponudbo je pomembno razgibal tudi domači operni orkester, ki je v organizaciji Koncertne poslovalnice deloval kot Mariborska filharmonija (med letoma 1950 in 1965 ter 1993 in 2004). Leta 1965 je bila ustanovljena Glasbena mladina Maribora, ki je danes sestavni del poslovalnice v obliki Cikla za mlade. Poleg omenjenega danes ponujajo še Orkestrski in Komorni cikel ter Salon glasbenih umetnikov, ki deluje kot del Festivala Lent.

V Koncertni poslovalnici se je kalil tudi Festival baročne glasbe, ki se je prelevil v festival komorne glasbe Glasbeni september, ta pa je leta 2008 prerasel v Festival Maribor.