Slovenija 20.3.2021 10:00

Po Cesti gradov na obisk 40 dvorcev v Avstriji, Sloveniji in na Hrvaškem

Murska Sobota, 20. marca - Čezmejna Cesta gradov povezuje okoli 40 avstrijskih, slovenskih in hrvaških gradov, ki želijo s skupno ponudbo in promocijo privabiti za svoje duri več obiskovalcev. Osrednji cilj projekta je ohranjanje in nadaljnji razvoj te pomembne kulturne dediščine regije.

Ptuj. Pogled na Ptujski grad in Ptuj. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ptuj.
Pogled na Ptujski grad in Ptuj.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Cesta gradov je bila sprva združenje gradov, dvorcev in obrambnih utrdb na jugovzhodu Avstrije, nato pa so se ji pridružili še slovenski in hrvaški gradovi. Iz Slovenije so vključeni gradovi Rakičan, Negova, Grad, Velika Nedelja, Lendava, Murska Sobota, Ormož, Slovenska Bistrica in Ptujski grad.

"Namen projekta Castle Road je ohranjanje in nadaljnji razvoj dvorcev in gradov, razvijanje skupnih turističnih produktov, skupna promocija in skupni nastop na mednarodnem trgu," je za STA pojasnila Katarina Jerebic iz Raziskovalno-izobraževalnega središča (RIS) Dvorec Rakičan.

Osredotočili so se na razvoj družinske in kulturne ponudbe. "Nova skupna družinska ponudba temelji predvsem na spoznavanju in raziskovanju gradov in kulturne dediščine z zanimivimi aktivnostmi za vso družino ter manjšimi darili za otroke," je povedala.

Skupna čezmejna kulturna ponudba je razdeljena na sezonsko ponudbo, ki je vezana na letne čase in sezonske dogodke, ter tematsko kulturno ponudbo. "Imamo šest tematskih sklopov. Za tiste, ki jih zanimajo zgodovina in zgodovinske osebnosti, so gradovi, ki povezujejo iste plemiške družine. Druga skupina so gradovi z izjemnimi arhitekturnimi zanimivostmi, potem so tu gradovi s posebno umetnostno ponudbo, na primer galerijami in razstavami," je pojasnila Katarina Jerebic.

Nekateri gradovi so se povezali v skupni ponudbi romantičnih doživetij, druge vežejo večji dogodki, kot je na primer v Dvorcu Rakičan dogajanje na noč čarovnic, ali pa izjemni parki in vrtovi, kot je na primer pri gradu Herberstein v Avstriji.

"S skupno ponudbo skušamo povečati prepoznavnost gradov in nanje privabiti čim več obiskovalcev, da spoznajo pomen in vrednost te kulturne dediščine ter se seznanijo s pomembnostjo njenega ohranjanja in nadaljnjega razvoja, tudi v turistične namene," je dejala Katarina Jerebic.

V Dvorcu Rakičan so v okviru projekta obnovili večjo dvorano v pritličju severnega dela gospodarskega trakta, kamor so postavili razstavo vseh v Cesto gradov vključenih gradov, obenem pa služi tudi kot prireditveni prostor za izvedbo večjih kulturnih dogodkov. "Takšni projekti nam omogočajo, da dvorec zaščitimo pred nadaljnjim propadom in ga postopoma obnavljamo," je še dejala sogovornica.

S čezmejnim povezovanjem se seznanjajo z izkušnjami iz tujine in tako dobivajo tudi nove ideje. To je še posebej pomembno v trenutnih razmerah, ko so zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa omejena potovanja in so se turistični ponudniki znašli v povsem novih okoliščinah.

Dosedanje izkušnje so spodbudne. "Tako na slovenski kot avstrijski strani opažamo povečano zanimanje za gradove in njihovo ponudbo. Gradovi so poročali, da so lani imeli veliko število obiskovalcev, še posebej individualnih gostov in družin," je še povedala Katarina Jerebic.

V okviru projekta, ki se izvaja prek programa Interreg Slovenija - Avstrija od jeseni 2018 do februarja 2022, so tudi v obdobju epidemije potekala številna predavanja, srečanja in delavnice sodelujočih, a prek spleta. Pripravili so skupen zemljevid, na katerem je označenih sedem poti, ki obiskovalcem olajšajo načrtovanje izleta oziroma potovanja.